Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Høyres forslag ikke løsningen

Man får ikke flere ut i jobb ved knipse med fingrene og slå sammen to trygdeytelser til en.

FEIL: Dagbladet kjøper tilsynelatende Stefan Heggelund, som leder Høyres arbeidslivsutvalg, sitt argument om at mange ledige havner på «feil trygd», skriver LO.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FEIL: Dagbladet kjøper tilsynelatende Stefan Heggelund, som leder Høyres arbeidslivsutvalg, sitt argument om at mange ledige havner på «feil trygd», skriver LO. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Dagbladet støtter Høyres forslag om å slå sammen ordningene med dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP) i «lønnserstatningen». Avisen kjøper tilsynelatende Stefan Heggelund, som leder Høyres arbeidslivsutvalg, sitt argument om at mange ledige havner på «feil trygd», men det er ikke slik at man får flere ut i jobb ved knipse med fingrene og slå sammen to trygdeytelser til en.

Ved en sammenslåing, foreslår utvalget at krav til opptjening blir likt som ved dagens krav til dagpenger, det vil si at man må ha tjent mer enn 1G i løpet av et kalenderår, noe som er en skjerpelse sammenlignet med dagens AAP-ordning. Utvalget mener lengden på ordningen, som er fire år, er for lang.

Heggelund mener de ledige får for lite, det er jo positivt og kan kanskje spore ham til en mer sosial innretning i politikken, men la meg samtidig minne om at partiet hans ved to anledninger har svekket ytelsene til arbeidsløse (både dagpenger og sluttvederlag). Det ville vært lett for partiet å gjøre noe med det.

Mangel på aktivisering har ikke sin rot i hvilken ytelse som gis. En hovedutfordring er at det ikke er satt av nok ressurser til oppfølging av brukerne i NAV. Det er uholdbart når saksbehandlere har ansvar for over 200 som skal ha hjelp for å komme ut i jobb.

Jeg vil også minne Heggelund og Dagbladet på at rundt 75 prosent av dem som er på AAP er på vei inn i arbeidslivet igjen, ved at de er i et løp med sikte på jobbinntreden og har forpliktet seg til å følge opp en aktivitetsplan utarbeidet av NAV. Det er bra, og må styrkes.

Samtidig vil Heggelund at unge som i dag kunne fått AAP heller skal få sosialhjelp i kommunene. Det vil være gambling å flytte ansvaret til kommunene. De færreste vil ha kompetanse og slagkraft til denne krevende oppgaven, og ytterligere svekke nedbyggingen av en nasjonal arbeidsformidling

LO mener det er behov mer og bedre arbeidsmarkedstiltak der NAV settes i stand til å følge opp brukerne bedre enn i dag, og kompetanse vektlegges mer. At flere får hjelp til å fullføre videregående opplæring er et kjernepunkt i et høyproduktivt arbeidsliv som det norske. Tett individuell oppfølging vet vi at gir særlig gode resultater for mange av de unge som sliter med å komme inn i arbeidslivet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media