Næringsminister Monica Mæland har brukt mye tid den siste tiden på å svare på spørsmål om forslaget om søndagsåpne butikker.  Foto: NTB scanpix
Næringsminister Monica Mæland har brukt mye tid den siste tiden på å svare på spørsmål om forslaget om søndagsåpne butikker. Foto: NTB scanpixVis mer

Høyres forslag om Søndagsåpne butikker vil føre Norge i en mer liberalistisk enn verdikonservativ retning

Mener Høyre at søndagen ikke har betydning for fellesskapet?

Meninger

I et Europa med økonomiske problemer har den norske modellen vist seg livskraftig. Modellen har blitt fremstilt som en humle. Fysiske lover skulle tilsi at den ikke kunne fly, men den flyr likevel. Er det velferdsstaten eller fellesskapet som gjør humla flygedyktig?

Kristin Clemet vil at velferdsstatens ansvar for omsorg begrenses. Sivilsamfunn og private økonomiske aktører skal få mer ansvar. Skal et fungerende sivilsamfunn overta omsorgsoppgaver som nå er offentlige, forutsetter det et verdiforpliktende fellesskap. Å gjøre alle dager like, vil svekke dette.

Søndagsåpne butikker utfordrer en sentral forestilling innen vår felles kristen-jødiske kulturarv. Tidligere forstander i det mosaiske trossamfunn, Rabbi Michael Melchior, har påpekt viktigheten av å holde hviledagen, (sabbaten), hellig for å bevare de jødiske trossamfunnene gjennom århundrer i Europa. Sabbaten var en dag jøder ikke skulle arbeide dersom det kunne unngås.

Gjennom studietiden arbeidet jeg i helger ved flere sykehjem i Oslo. Søndagens annerledeshet gir mennesker en følelse av ansvar for å besøke gamle foreldre eller en gammel tante som sjeldent får besøk. Blir alle dager like, kan ansvarsfølelsen forsvinne.

Adam Smith mener kapitalisme fungerer når hver og en følger sin egeninteresse. Smith mente likevel at kapitalismen fungerer best når mennesker lar verdier fungere som «lim», og lever i tråd med moralske normer og omsorg for fellesskapet. Et samfunn med ulike verdifellesskap bør ha en dag til bekreftelse av fellesskap. Å gjøre alle dager like, skaper et atomisert samfunn uten tilstrekkelige bærekraftige fellesskap.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.