DEBATT

Høyres forslag om Søndagsåpne butikker vil føre Norge i en mer liberalistisk enn verdikonservativ retning

Mener Høyre at søndagen ikke har betydning for fellesskapet?

Næringsminister Monica Mæland har brukt mye tid den siste tiden på å svare på spørsmål om forslaget om søndagsåpne butikker.  Foto: NTB scanpix
Næringsminister Monica Mæland har brukt mye tid den siste tiden på å svare på spørsmål om forslaget om søndagsåpne butikker. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et Europa med økonomiske problemer har den norske modellen vist seg livskraftig. Modellen har blitt fremstilt som en humle. Fysiske lover skulle tilsi at den ikke kunne fly, men den flyr likevel. Er det velferdsstaten eller fellesskapet som gjør humla flygedyktig?

Kristin Clemet vil at velferdsstatens ansvar for omsorg begrenses. Sivilsamfunn og private økonomiske aktører skal få mer ansvar. Skal et fungerende sivilsamfunn overta omsorgsoppgaver som nå er offentlige, forutsetter det et verdiforpliktende fellesskap. Å gjøre alle dager like, vil svekke dette.

Søndagsåpne butikker utfordrer en sentral forestilling innen vår felles kristen-jødiske kulturarv. Tidligere forstander i det mosaiske trossamfunn, Rabbi Michael Melchior, har påpekt viktigheten av å holde hviledagen, (sabbaten), hellig for å bevare de jødiske trossamfunnene gjennom århundrer i Europa. Sabbaten var en dag jøder ikke skulle arbeide dersom det kunne unngås.

Gjennom studietiden arbeidet jeg i helger ved flere sykehjem i Oslo. Søndagens annerledeshet gir mennesker en følelse av ansvar for å besøke gamle foreldre eller en gammel tante som sjeldent får besøk. Blir alle dager like, kan ansvarsfølelsen forsvinne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.