Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lærernormen:

Høyres lærerbløff

Ungene våre trenger flere gode lærere som kan følge opp hver enkelt. Problemet er at Høyre ikke betaler det løftet koster. De bløffer med tall og bruker den samme krona flere ganger.

STORT BEHOV: Etter 18 år med Høyre-styre i landets hovedstad er behovet for flere lærere her særlig stort, skriver skolebyråden i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STORT BEHOV: Etter 18 år med Høyre-styre i landets hovedstad er behovet for flere lærere her særlig stort, skriver skolebyråden i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I revidert nasjonalbudsjett påstår regjeringen nå at Oslo nå får mer enn nok penger til å ansette de lærerne vi trenger for å oppfylle lærernormen.

Det eneste problemet er at det er bløff med gamle tall og gamle penger. Høyre regner nemlig med penger overført til kommunene helt tilbake til 2014 og later som dette er midler kommunen får nå.

For at alle skoler i Oslo skal innfri den vedtatte lærernormen trengs om lag 350 nye lærerstillinger fra og med høsten 2018. Da kan vi ikke bruke penger fra 2014 som allerede har gått til å ansette lærere og få oss opp på dagens nivå.

Det går ikke an å bruke den samme krona både to, tre og fire ganger. Dermed bryter regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett med stortingsvedtaket som slår fast at ingen kommuner skal tape penger på innføringen av lærernormen.

Regjeringen klarer så å legge fram et revidert nasjonalbudsjett uten en eneste ny krone til lærernormen! De 200 millionene som ble solgt ut med brask og bram på finansministerens pressekonferanse 15. mai, var penger som KrF fikk på plass allerede i budsjettforliket før jul.

Det eneste som var nytt, var hvordan de 200 millionene skal fordeles – tall som kommunene har etterspurt i mange måneder allerede, for å kunne komme i gang med rekrutteringsprosessene.

Etter 18 år med Høyre-styre i landets hovedstad er behovet for flere lærere her særlig stort, og dermed kommer Oslo godt ut i fordelingen av de 200 millionene. Men selv vi får for lite i forhold til hvor mange vi skal ansette.

Vi forstår godt frustrasjonen til andre kommuner som får langt mindre og som også er helt avhengige av at regjeringen holder sine løfter.

Når regjeringen og Høyre velger å slå seg på brystet med bløffen om at Oslo allerede har fått mer enn nok, er jeg også svært bekymret for hvordan lærernormen skal sikres fra og med budsjettet for 2019.

Da vil Oslo trenge enda flere lærere når normen skjerpes, og finansiering må øke tilsvarende.

For øvrig er det grunn til å minne om at Høyre, Frp og Venstre er motstandere av normen. Da er det kanskje ikke så rart at de trikser og mikser med tall.

Nå må alle gode skolekrefter ruste seg til fortsatt kamp. Jeg lover å holde trykket på regjeringen oppe for at den viktige lærernormen sikres fullfinansiering, både nå i 2018 og i framtiden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media