Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Sikkerhet

Høyres misbruk av 22. juli

Når Høyre ikke leverer på sine løfter om beredskap, er det mer enn et løftebrudd. 

FÅR KRITIKK: Høyre valgte å gjøre styrking av beredskapen til et av sine viktigste valgkampløfter. Det har de altså ikke holdt, skriver artikkelforfatteren. Her er Erna Solberg under en minnemarkering i regjeringskvartalet 22. juli i fjor.
 Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Høyre valgte å gjøre styrking av beredskapen til et av sine viktigste valgkampløfter. Det har de altså ikke holdt, skriver artikkelforfatteren. Her er Erna Solberg under en minnemarkering i regjeringskvartalet 22. juli i fjor. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre uker før valget i 2013 gikk Høyres daværende justispolitiske talsmann Andre Oktay Dahl ut og sa at Norge ville vært tryggere med Erna ved roret, med henvisning til terroren 22. juli 2011: «Operasjonssentralen hadde vært bedre rustet, bemanningen hadde vært bedre og helikopteret hadde vært tidligere i luften». Dahl gikk så langt som å mene at «valget blir et valg om hvilken statsministerkandidat velgerne mener kan håndtere beredskapsspørsmål best».

MDG: Eivind Trædal.
MDG: Eivind Trædal. Vis mer

Etter fire år er konklusjonen inne, i form av en knusende rapport fra Riksrevisjonen. Viktige mål er ikke sikret. Riksrevisjonen betegner situasjonen som «svært alvorlig».

I 22. juli-kommisjonens rapport fra 2012 kunne vi lese om dårlig kommunikasjon, misforståelser, utdatert teknologi, manglende koordinering og uklare kommandolinjer som førte til somling og feil mens barn ble drept på Utøya. Nå, fem år senere, fastslår Riksrevisjonen at «Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet ikke har sørget for å styrke og bedre samarbeidet». Det er nesten ikke til å tro. Høyre valgte å gjøre styrking av beredskapen til et av sine viktigste valgkampløfter. Det har de altså ikke holdt.

«Mer åpenhet og mer demokrati» var Stoltenbergs svar etter terroren. Dagens beredskapsdebatt er ikke preget av noen av delene. Regjeringen forsøker å holde rapporten hemmelig, vi kjenner til innholdet fra lekkasjer til Dagens Næringsliv. Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen misbruker nå sikkerhetsloven for å hindre en åpen stortingsdebatt om rapporten, og forsøker å forfølge dem som har lekket den. Enda verre: Regjeringen har forsøkt å omskrive Riksrevisjonens konklusjoner for å framstille det som om det er byråkratiet, ikke den politiske ledelsen, som har feilet.

Når Høyre ikke leverer på sine løfter om beredskap, er det mer enn et løftebrudd. I lys av Riksrevisjonens funn, framstår det som om Høyre har brukt terroren mot Arbeiderpartiet kynisk i valgkampen uten å ha gjennomføringskraft eller ansvarsfølelse til å levere på sine løfter. Desto verre blir det nå av at Høyre tilsynelatende forsøker å dysse ned informasjonen. Dersom de lykkes med denne taktikken, har Høyre misbrukt terroren mot Arbeiderpartiet i begge de to stortingsvalgene siden 2011: først ved skråsikkert å hevde at de ville gjort Norge tryggere, deretter ved å legge lokk på kritisk debatt mot deres egen innsats for beredskapen. En passende beskrivelse av denne taktikken egner seg ikke på trykk.