KOMMENTARER

Eggdonasjon:

Høyres mistro til landets kvinner er ubegrunnet og frekk

Hvor blir det av troen på at enkeltmennesker er i stand til å ta gode og informerte valg, spør Ola Magnussen Rydje.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringens stortingsmelding om bioteknologiloven skulle egentlig behandles våren 2017. Flere av de sentrale debattene i forkant av behandlingen, som eggdonasjon, surrogati og genredigering, har vært diskutert lenge.

Men slik ble det ikke. Prosessen ble trenert av Høyre, som på det tidspunktet var mest opptatt av å bevare et harmonisk forhold til Kristelig Folkeparti. Frykten for at Knut Arild Hareides parti skulle bryte rekkene og inngå regjeringsekteskap med Arbeiderpartiet, var for stor til at Høyre torde å åpne for behandling av loven. Selv ikke partiets landsmøte fikk mulighet til å ta stilling til flere av spørsmålene. Saken ble kuppet og utsatt av partiets strateger.

Kanskje med god grunn. Sterke krefter i Høyre har lenge ønsket seg en rekke liberaliseringer. Hvis loven ble behandlet uten at disse fikk noen seirer, ville det blitt bråk. Dersom de hadde fått noen gjennomslag, ville forholdet til KrF blitt svært anstrengt i valgkampinnspurten. Dette var tross alt før Arbeiderpartiets mageplask på meningsmålingene på seinsommeren. På det tidspunktet var det risikosport å gamble med skjøre konstellasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer