Høyres nedgang – en ikkenyhet?

Neste gang en politiker konfronteres med et «katastrofalt» resultat, håper jeg vedkommende ber om å få se feilmarginen for målingen, skrev sosiolog Ørjan Nordhus Karlsson i en leserkommentar på dagbladet.no/debatt på fredag i forbindelse med oppslagene om Høyres nedgang.

«Alle avisene lager oppslag på sine egne meningsmålinger. Derfor kan vi lese om framgang for et parti en dag, og tilbakegang i en annen avis dagen etterpå. Synd at ikke flere kommenterer hva gjennomsnittet av målingene viser, siden dette er mye mer pålitelig. Høyre har en meningsmålingsdatabase på sine egne nettsider. Hvis man tar med alle målingene, viser den at Høyre lå stabilt mellom 15.1 og 15.4 fra januar til juni, gikk opp til 16.5 i juli, kanskje et utslag av ferien? Og ned til 14.1 i august.

Øyvind Johnsen «Dette er et ganske typisk fenomen, som pressen i USA anvender veldig ofte mot republikanerene. Hvis det kommer en eller annen kritikkverdig sak for det partiet man vil rakke ned på, så antyder man alltid at meningsmålingene viser at den saken skaper problemer. Det trenger ikke være sant. Men så snart mediene begynner å si gang på gang at denne saken gjør ting verre for partiet, så begynner flere folk å tro på nettopp det.

Giorgy «Takk til Sosiolog Ørjan Nordhus Karlsson for et friskt pust av seriøsitet i det mylderet av useriøse artikler som preger avisene i valgkampen.

Cirkus Maximus «Jeg skjønner ikke helt hva artikkelforfatteren vil. Skal media slutte med meningsmålinger fordi det finnes en feilmargin?