KRITIKK: Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet er ikke fornøyd med Svein Flåttens (H) kritikk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KRITIKK: Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet er ikke fornøyd med Svein Flåttens (H) kritikk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Høyres økonomiske politikk fungerer ikke

Svein Flåtten kommer med underlig kritikk, skriver Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet.

Meninger

Høyres finanspolitiske talsperson, Svein Flåtten, gjør et relativt dårlig forsøk på å svare på mitt innlegg fra fredag, hvor jeg holder Høyres valgkampløfter opp mot fasiten etter tre år med blåblå regjering.

Kort fortalt skulle de gjøre Norge mindre oljeavhengige, men har økt oljepengebruken mer på tre år enn på de foregående ti.

De skulle sørge for vekst i private arbeidsplasser, men det er kun i offentlig sektor vi har sysselsettingsvekst.

De skulle redusere offentlig konsum, men har økt det mer enn veksten i økonomien.

Høyre skulle i følge Erna Solberg være ryggraden i ansvarlig pengebruk, men ryggraden har i praksis vært et sugerør inn i pensjonsfondet.

La meg adressere Flåttens noe underlige angrepspunkter:

Han mener Arbeiderpartiet salderer vårt alternative budsjett med «fantasi». Det han omtaler som fantasi er forslaget om finansskatt og inkludering av eksterne renter i rentebegrensningsreglen.

Begge deler er imidlertid del av skatteforliket som Flåtten og Høyre har inngått på Stortinget, og kommer i regjeringens budsjettforslag for 2017.

Flåtten skriver at «brorparten av skattelettene er lettelser i selskapsskatten». Det er fullstendig feil. Brorparten av skattekuttene har kommet i formuesskatten. Selskapsskattekutt er prioritert på siste plass blant regjeringens skattekuttprioriteringer, i følge Siv Jensens svar til Stortinget.

Han slakter SSB-rapporten (se pdf) som viser at regjeringens skattekuttpolitikk ikke skaper nye jobber og peker på at vi «trenger flere arbeidsplasser som bidrar til statsbudsjettet, ikke flere arbeidsplasser som lever av statsbudsjettet».

Det er underlig av to grunner. For det første sier SSB-rapporten at offentlige investeringer skaper jobber i privat sektor, ikke i offentlig, som Flåtten forsøker å omskrive det til.

For det andre har det skjedd et markant skifte i andelen offentlig vs. private jobber fra forrige regjering til dagens. Mens mer enn to av tre jobber ble skapt i privat sektor da Arbeiderpartiet styrte, har mer enn to av tre jobber blitt opprettet i offentlig sektor med Erna Solberg og Høyre i regjering. I 2016 har det til og med vært et fall i antallet private arbeidsplasser.

Høyres økonomiske politikk fungerer ikke.