Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Private barnehager

Høyres ømme tå

I barnehageloven står det at offentlige tilskudd og foreldrebetalingen skal komme barna i barnehagen til gode.

SVARER HØYRE: SV-leder Audun Lysbakken går i rette med det han mener er skremselspropaganda fra Høyres Kristin Vinje om SVs forslag om å hindre profitt på velferd. Foto: NTB Scanpix
SVARER HØYRE: SV-leder Audun Lysbakken går i rette med det han mener er skremselspropaganda fra Høyres Kristin Vinje om SVs forslag om å hindre profitt på velferd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) fortsetter å spre skremselspropaganda om SVs forslag om å hindre profitt på velferd i Dagbladet (19. april). Jeg tror sannelig at vi har tråkket på en øm tå.

Jeg forstår at det er ubehagelig for Høyre, som har ansvaret for barnehagene, å ikke ha kontroll på hvor offentlige tilskudd og foreldrenes egenbetaling havner. Og det er ikke første gang. Kunnskapsministeren har måttet tåle sterk kritikk fra kontroll- og konstitusjonskomiteen for håndteringen av Westerdals-saken, der Riksrevisjonen påpekte mangelfull oppfølging av tilskudd til privatskolen. En skulle tro at dette ville medført større årvåkenhet for mulige ulovligheter også i barnehagesektoren, ikke minst på bakgrunn av flere svært alvorlige saker som har framkommet i media. For det er ikke slik, at det er fritt fram for private eiere å tjene penger på barnehagedrift i dag, slik det kan synes som om Høyre tror. I barnehageloven står det at offentlige tilskudd og foreldrebetalingen skal komme barna i barnehagen til gode. Ja, de kan ha et rimelig årsregnskap, men når det avdekkes at eiere bygger seg opp private formuer i millionklassen, så mener i alle fall SV at det er grunn til å stille spørsmål ved om dette er innenfor rimelighetens grenser.

Til tross for at det allerede er et utbytteforbud i skolesektoren, så fremmet Kunnskapsdepartementet en ny lovproposisjon til Stortinget på bakgrunn av Westerdals-saken. Loven måtte altså ytterligere strammes inn, fordi regjeringen og Stortinget fryktet at den ikke var tydelig nok. Da hørte jeg ikke ett eneste ord fra Vinje eller hennes partikolleger «at det var urimelig at de som har investert tid og penger i å bygge opp et tilbud må få mulighet til å ta utbytte dersom de klarer å gå med overskudd», slik hun skriver om barnehagene i sitt innlegg. Nei, tvert om. En samlet kirke- og utdanningskomité uttalte at loven måtte «sikre større åpenhet og kontroll med at statlige tilskudd og at studentenes egenbetaling benyttes til akkreditert og godkjent utdanning». Hvorfor barna og foreldrene i barnehagen ikke skal gis de samme rettighetene er for meg helt uforståelig. SV vil ingen barnehager til livs, men vi kan ikke akseptere at kommersielle aktører tar penger tiltenkt barna våre ut av barnehagen.

Vinje påstår at vi maler fanden på veggen og konstruerer en problemstilling som ikke eksisterer. Hvordan kan hun være så skråsikker på det? Problemet er at ingen vet hvor mange penger de store barnehageselskapene tar ut i profitt. Det er alvorlig. Derfor har vi fremmet et forslag i Stortinget der vi ber regjeringen utarbeide en nasjonal oversikt over hvordan loven etterleves og håndheves. I tillegg ber vi regjeringen foreslå endringer av lovverket, slik at det ikke lenger kan være tvil om at offentlig tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode. Det er ikke å male fanden på veggen, men å ta ansvar for fellesskapets goder.