DEBATT: Fritt skolevalg

Høyres skolepolitikk øker forskjellene

Det er et alvorlig feilgrep når Høyre nå vil lovfeste forbud mot rettferdige inntak i videregående skole over hele landet. Det vil ramme elever og gi større ulikhet.

SV-leder Audun Lysbakken og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen ut mot fritt skolevalg Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen ut mot fritt skolevalg Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Meninger

De kaller det «fritt skolevalg», men systemet Høyre vil tvinge ned over hodet på fylkene er en konkurranse mellom elevene, utelukkende på grunnlag av karakterer, altså karakterbasert opptak.

De som bruker begrepet «fritt skolevalg» villeder velgere, elever og foreldre. De vil ha dem til å tro at barna får realisert sine ønsker og drømmer hvis de bare jobber litt ekstra. I realiteten er det bare de med de aller beste karakterene som får velge. De aller fleste, de som ikke har toppkarakterer, må ta til takke med restplassene. I Oslo har bare en av fem elever gode nok karakterer til å velge fritt. Resten, altså fire av fem, må pent stille seg i karakterkøen. Lite frihet, med andre ord.

Høyres politikk stemmer ikke med virkeligheten. Ikke alle ungdommer kan bare «jobbe litt ekstra» for å komme inn på skolen de ønsker. All forskning viser klar sammenheng mellom karaktersnitt og foreldrenes utdanningsnivå. Elever med lave karakterer har ofte foreldre med lavt utdanningsnivå og lav inntekt. Mange er mindre motivert for skole, og det er mye større sannsynlighet for at disse faller fra. Vi tror ikke på et system som samler elever med lave karakterer i samme klasserom. Det forsterker forskjellene i samfunnet vårt. Vi vil ha mindre ulikhet, ikke mer.

Resultatet av Høyres modell i Oslo, nemlig at pengene følger elevene kombinert med karakterbasert opptak, er at skolene med de største utfordringene og den dårligst økonomien, blir systematiske tapere. 900.000 kroner pr. klasse skiller skolene som får mest og minst i Oslo.

På noen skoler i Oslo fullfører og består nesten alle elever. Andre steder gjennomfører færre enn halvparten. På noen skoler har elevene godt over fem i gjennomsnittskarakter. Andre steder er snittet langt under tre. Noen skoler har nesten dobbelt så mange søkere som de har plasser til. Andre skoler har søkere til færre enn 10 % av plassene sine. På noen skoler er åtte av ti elever jenter, mens på andre er det nesten bare gutter. Vi kan ikke akseptere at Norges mest mangfoldige by har fått landets mest segregerte videregående skoler.

SV jobber for at alle skal kunne gå på en god skole, uavhengig av hvor du kommer fra og hvor høy utdanning foreldrene dine har. Derfor skroter vi den rene stykkprisfinansieringa i Oslo. Fra neste skoleår skal pengene hovedsakelig følge hver klasse, ikke hver elev. Det gir mer rettferdig og forutsigbar måte å fordele pengene på.

I tillegg vurderer vi inntaksordninger som sikrer valgfrihet til flere enn bare de med høyest karaktersnitt. Inntakssystemet er komplisert, og vi ønsker så mye kunnskap som mulig om ulike løsninger. Derfor har vi satt ned et utvalg som skal finne alternative måter å gjøre inntaket på. I utvalget sitter to representanter fra Elevorganisasjonen og representanter fra alle lærer- og skolelederorganisasjonene, sammen med dyktige forskere, rektorer og foreldre.

Høyre vil tvinge alle fylker til å ha karakterbasert opptak. De fratar fylkene deres valgfrihet. Det er kunnskapsløst av en kunnskapsminister å ikke være åpen for å finne de beste løsningene for at flest mulig elever skal fullføre videregående skole. Skolen skal bidra til å utjevne forskjeller, ikke forsterke dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.