TRENGER UTFORDRINGER: De mest talentfulle studentene behøver også utfordringer. Derfor er Høyres Studenter glade for at Universitetet i Oslo skal starte opp et honours-program, skriver innsenderen. Her er minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø på Universitetet i Oslo i oktober. Foto: NTB scanpix
TRENGER UTFORDRINGER: De mest talentfulle studentene behøver også utfordringer. Derfor er Høyres Studenter glade for at Universitetet i Oslo skal starte opp et honours-program, skriver innsenderen. Her er minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø på Universitetet i Oslo i oktober. Foto: NTB scanpixVis mer

Debatt: Honours-program

Høyres Studenter vil ha janteloven bort fra høyere utdanning

Honours-program er en gyllen mulighet for at framtidas akademiske talenter skal oppnå sitt fulle potensial. Ringvirkningene vil vi alle være tjent med.

Meninger

Håkon Randgaard Mikalsen skriver i Dagbladet 20.12. om sin skepsis til honours-program. Høyres Studenter mener at en satsing på de mest talentfulle studentene er sårt tiltrengt og nødvendig for at våre læresteder skal kunne hevde seg i verdensklasse.

Andreas Oftedal.
Andreas Oftedal. Vis mer

Honours-programmet innebærer individuelle studieløp hvor studentene får faglige mentorer, som skal lede til ekstra progresjon ved siden av ordinært studieløp. I tillegg legges det opp til regelmessige samlinger og ekstra emner innen digitale og generiske ferdigheter. Fra høsten 2019 er det lagt opp til at studenter skal få muligheten til å følge et honours-program ved Universitetet i Oslo.

Alle skal ha like muligheter til utdanning, men målet er ikke at alle skal lære det samme. I idretten ser vi bredde- og elitesatsing side om side. Det er nødvendig i høyere utdanning også. På samme måte som de som har dårlige forkunnskaper i et fag får tilbud om innledende intensivkurs, er det nødvendig at vi også fokuserer på hva de flinkeste studentene trenger for å utvikle sine evner.

De mest talentfulle studentene behøver også utfordringer. Derfor er Høyres Studenter glade for at Universitetet i Oslo skal starte opp et honours-program, som nettopp er ment til å gi ekstra utfordringer til de som har stort potensial.

Vi er enige med NSO i en ting – det er en styrke med et stort mangfold blant dem som har høyere utdanning. Ved å satse litt ekstra på de med best faglige evner er vi med på å sikre nettopp det. Det er ingen motsetning mellom å ha store ambisjoner for høyere utdanning og å tilby et bredt utdanningstilbud. Utdanningsinstitusjoner gjør det verden over, mens Norge er sinken i klassen.

Høyres Studenter mener at vi må ha mål om læringsmiljøer i verdensklasse. Arbeidslivet etterspør stadig høyere kompetanse, og er avhengig av at utdanningsinstitusjonene leverer. Når Universitetet i Oslo viser ansvar og tar sitt samfunnsoppdrag på alvor fortjener de ros, ikke ris.

Vi heier allerede på nordmenn som gjør det bra, fra Johaug og Northug til håndballjentene. La oss nå heie litt ekstra på dem som gjør det bra innen andre felt også. Honours-program er en gyllen mulighet for at framtidas akademiske talenter skal oppnå sitt fulle potensial. Ringvirkningene vil vi alle være tjent med. Høyres Studenter er svært positive – la oss ta de akademiske talentene på alvor.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.