LEDER

Skatt:

Høyresidas elendige forsvar for rikingene

Skattereformen har fått store og uante konsekvenser i favør de pengesterke. Journalistikk som belyser forholdene bør roses, ikke avfeies med flisespikkeri.

Tjent med systemet: Kjell Inge Røkke og en rekke andre pengesterke mennesker har tjent godt på skattereformen fra 2004. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Tjent med systemet: Kjell Inge Røkke og en rekke andre pengesterke mennesker har tjent godt på skattereformen fra 2004. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter publisering av en serie artikler om skattereformen fra 2004 hagler kritikken mot Dagens Næringsliv. Under tittelen «Milliardærenes skattefrie pengebinger» skriver avisa at «Norges rikeste får rundt 80 milliarder i skattefrie inntekter. I året.» Og skatten? Den kan de «betale når de vil. Hvis de vil.»

Civita-leder Kristin Clemet beskriver saken som «veldig merkelig.» Tidligere statssekretær for Frp, Ove Vanebo, mener den er «mer spekulativ enn avslørende.»

Samlet etterlatt inntrykk fra høyresidas kritikk i sosiale medier er at DN har begått en stor feil. Men så enkelt er det på ingen måte ikke.

Det hele handler om det avisa kaller «en lite kjent skatteregel» for holdingselskaper. Den gjør det mulig for eiere å plassere gevinst fra salg av aksjer eller utbytte i datterselskaper helt skattefritt i holdingselskaper. Der kan kapitalen bli liggende så lenge eierne ønsker det, eller bli satt i arbeid igjen på annet vis. Alt sammen skattefritt.

Eierne betaler ikke skatt av pengene før de tas ut som utbytte til privat forbruk.

Intensjonen med ordningen er å oppmuntre til reinvestering i selskapet framfor utbytte til privat forbruk, blant annet ved å gjøre det enklere å flytte penger fra en del av selskapet til en annen og mer lønnsom del. Den er det lett å stille seg bak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer