DEBATT

Høyresiden må la næringslivet gjøre jobben sin

Når kapitaleiere ser det som mer lønnsomt å investere i velferdssektoren enn i produktiv industri, har næringspolitikken slått feil.

LØNNSOMT: - Jeg har vanskelig for å se hvordan kommersielle barnehager bidrar noe særlig til produktivitetsvekst. For hva skulle det innebære? Mer effektiv omsorg, lek og læring?, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
LØNNSOMT: - Jeg har vanskelig for å se hvordan kommersielle barnehager bidrar noe særlig til produktivitetsvekst. For hva skulle det innebære? Mer effektiv omsorg, lek og læring?, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den politiske høyresiden er bekymret for oppslutningen om det private næringslivet i Norge for tiden. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mener å se «en orkestrert kampanje fra venstresiden som synes å bygge på et ideologisk premiss om at privat næringsliv er dårlig pr. se». Kristin Clemet i tankesmien Civita hevder at «det blåser en anti-næringslivsvind over Norge».

Foranledningen synes først og fremst å være den økende motstanden i opinionen og på Stortinget til kommersielle aktører i velferden. Bekymringen er malplassert, og vitner om forvirring om det private næringslivets rolle i vår blandingsøkonomi.

Det private næringslivet bør sørge for produktiv virksomhet, og politikken må legge til rette for det. Den beste måten å gjøre det på, er ikke å etablere markeder i velferdssektoren, hvor den private kapitalen kan investeres med lav risiko og skyhøy avkastning, sponset av fellesskapets skattepenger. Næringspolitikken må konsentrere seg om vilkårene for det private næringslivet der det trengs – nemlig i fremtidsrettet og grønn industri og teknologi.

Den private kapitalen vil alltid jakte høy avkastning. Det er et problem at det ikke fremstår som lønnsomt nok å investere i grønn industri og teknologi. Da vil kapitalen søke seg til trygge investeringer med høy avkastning, i eiendomsspekulasjon eller velferdstjenester. Det er ikke her denne kapitalen trengs, og det kan faktisk være skadelig at den havner der, i form av finansiell ustabilitet eller konflikt mellom lønnsomhetshensyn og velferdsoppgave.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer