DEBATT

Høyresiden må la næringslivet gjøre jobben sin

Når kapitaleiere ser det som mer lønnsomt å investere i velferdssektoren enn i produktiv industri, har næringspolitikken slått feil.

LØNNSOMT: - Jeg har vanskelig for å se hvordan kommersielle barnehager bidrar noe særlig til produktivitetsvekst. For hva skulle det innebære? Mer effektiv omsorg, lek og læring?, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
LØNNSOMT: - Jeg har vanskelig for å se hvordan kommersielle barnehager bidrar noe særlig til produktivitetsvekst. For hva skulle det innebære? Mer effektiv omsorg, lek og læring?, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den politiske høyresiden er bekymret for oppslutningen om det private næringslivet i Norge for tiden. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mener å se «en orkestrert kampanje fra venstresiden som synes å bygge på et ideologisk premiss om at privat næringsliv er dårlig pr. se». Kristin Clemet i tankesmien Civita hevder at «det blåser en anti-næringslivsvind over Norge».

Foranledningen synes først og fremst å være den økende motstanden i opinionen og på Stortinget til kommersielle aktører i velferden. Bekymringen er malplassert, og vitner om forvirring om det private næringslivets rolle i vår blandingsøkonomi.

Det private næringslivet bør sørge for produktiv virksomhet, og politikken må legge til rette for det. Den beste måten å gjøre det på, er ikke å etablere markeder i velferdssektoren, hvor den private kapitalen kan investeres med lav risiko og skyhøy avkastning, sponset av fellesskapets skattepenger. Næringspolitikken må konsentrere seg om vilkårene for det private næringslivet der det trengs – nemlig i fremtidsrettet og grønn industri og teknologi.

Den private kapitalen vil alltid jakte høy avkastning. Det er et problem at det ikke fremstår som lønnsomt nok å investere i grønn industri og teknologi. Da vil kapitalen søke seg til trygge investeringer med høy avkastning, i eiendomsspekulasjon eller velferdstjenester. Det er ikke her denne kapitalen trengs, og det kan faktisk være skadelig at den havner der, i form av finansiell ustabilitet eller konflikt mellom lønnsomhetshensyn og velferdsoppgave.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.