Debatt: Skolemat

Høyresidens kamp mot skolemat

Barn skal ha fulle mager og godt utgangspunkt for læring, ikke spørre læreren om han eller hun kan avse et knekkebrød.

VIKTIG FOR KROPP OG SINN: Skolemat er viktig for god ernæring, det bidrar til læring i et sosialt fellesskap og gir kroppen energi til å ta imot undervisningen, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
VIKTIG FOR KROPP OG SINN: Skolemat er viktig for god ernæring, det bidrar til læring i et sosialt fellesskap og gir kroppen energi til å ta imot undervisningen, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpixVis mer
Meninger

Mandag 17. juni ble sak om skolemat behandlet i Stortinget. I debatten sa kunnskapsminister Jan Tore Sanner følgende:

«Da er det ikke nødvendig at det offentlige betaler mat for barna. Da kan det være tilstrekkelig å ha en pakke knekkebrød og smøreost på lur».

Tenk å være den gutten eller jenta som alltid skiller seg ut. I realiteten er det nok mange barn som ikke tør å fortelle noen at de ikke har spist. Sanner forventer at barn og lærere skal ta et ansvar som ikke tillegger dem. Læreren må få være lærer, og konsentrere seg om det, ikke knekkebrødsortimentet i skuffen. Barn skal ha fulle mager og godt utgangspunkt for læring, ikke spørre læreren om han eller hun kan avse et knekkebrød.

Mange engasjerte og dedikerte lærere tar et ekstra ansvar i dag, men dette kunne vi løst i fellesskap gjennom et skolemåltid. Vår velferd er et spleiselag hvor vi bidrar etter evne. Jeg vil at mine skattepenger går til skolemat fremfor regjeringens prioritering av skattekutt til de som har mest fra før.

Arbeiderpartiet ønsker å innføre et enkelt skolemåltid. Skolemat er bra for alle, uavhengig av hvor mye foreldrene tjener. Praktisk i hverdagskaoset, et bidrag til litt bedre tid for familiene og litt mindre bekymring for om poden spiser i løpet av skoledagen. Skolemat er viktig for god ernæring, det bidrar til læring i et sosialt fellesskap og gir kroppen energi til å ta imot undervisningen.

Høyresiden setter et kunstig skille mellom kunnskap og barnets behov. Barna våre trenger en politikk for mennesker, ikke maskiner. Da må vi ta innover oss at mat, søvn, stress, press og psykiske plager påvirker våre barn og ungdommer. Og selvfølgelig det åpenbare – det er lite som er så hyggelig og inkluderende som å lage mat og spise sammen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.