Høyreskatt på sykdom

Ingress

Meninger

Erna Solberg lover at alle fritt kan velge privatsykehus fra 1. januar 2016. Hva det vil koste, vet hun ikke. Det er ikke mulig å anslå eller utrede i detalj fordi ingen vet hvor stort tilbudet blir og hva folk kommer til å velge, sier statsministerkandidaten til Aftenposten. Det er vel ellers den slags hun advarer mot når hun garanterer at Høyre alltid vil føre en ansvarlig økonomisk politikk.

Høyres påsatte helseminister, Bent Høie, vil ha høyere for egenandeler for medisinsk behandling som ikke er høyt prioritert, for eksempel åreknuter og snorking som er plagsom, men ikke helseskadelig. Det skal hindre at utgiftene til helsevesenet kommer helt ut av kontroll når pasientene kan velge fritt og staten betaler.

Dette opplegget blir angrepet fra alle politiske kanter. Både omsorgsminister Støre og partileder Jensen kaller det økt skatt på sykdom. Siv Jensen mener det er dobbelt usosialt og rammer dem som har dårligst råd. Det vil bidra til et mer klassedelt helsevesen, og det vil ikke Fremskrittspartiet være med på.

Det er interessant at det er Frp som setter klassestempelet på Høyres helsepolitikk. Partiet «for folk flest» pirker i Høyres tradisjon som interesseparti for de bemidlede. Begge høyrepartiene vil ha fritt pasientvalg, men der Frp vil at staten skal betale alt for alle, vil Høyre at de som bidrar selv, skal få raskere behandling.

Høyre mumler noe om at det er fritt fram for både rike og fattige som snorker og har åreknuter å kjøpe seg framover i køen. Dessuten er det slik at når de bemidlede kjøper seg ut av køen, rykker de ubemidlede framover i den offentlige køen. Og at de som virkelig trenger det, skal slippe egenandeler på sosiale og økonomiske indikasjoner. Formodentlig etter en sortering som skal foretas av leger og et kompetent helsebyråkrati.

Økte egenandeler vil føre til at noen lar være å etterspørre nødvendige medisinske undersøkelser og behandling. Det er jo selve hensikten med ordningen, for den forkorter køene kortere og reduserer det offentliges utgifter. Men ettersom noen har bedre råd enn andre, er det ikke graden av alvor i diagnosen som avgjør hvem som blir hjulpet først, men betalingsvilje og betalingsevne, altså lommeboka. Det avslører Høyres usosial ansikt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.