Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Høyreskolen uten klær

Høyrepolitikere trives dårlig når de blir konfrontert med konsekvensene av sin egen politikk. Avsløringene rundt privatskoleimperiumet John Bauer har ledet Høyre inn i en skolepolitisk krise. Frislipp av kommersielle aktører var et av Clemets viktige grep i forrige regjering. Sannheten om John Bauer-skolene gjør at privatiseringsprosjektet står avkledd tilbake.

Arven etter Kristin Clemet og Høyre er et feilslått forsøk på å privatisere skolevesenet og skandalene som omgir John Bauer-skolene viser hvorfor fremtidas kunnskapssamfunn må formes med utgangspunkt i en offentlig fellesskole. Alternativet er å pøse ressurser inn til komersielle skolekjeder som tenker profitt og utbytte framfor kvalitet i kunnskap og læring. Dessverre tyder ingenting på at Høyre vil endre sin mislykkede privatiseringspolitikk. Tvert i mot. De fortsetter å love støtte til John Bauer-imperiet og andre privatskoler om de skulle få regjeringsmakt etter valget i 2009. Kampen om fellesskolen er dessverre ikke over.

John Bauer-kjeden så tidlig potensiale for å tjene penger på Høyres omfattende privatiseringsprosjekt og har anslått skolemarkedet (markedet!) i Norge for å være verdt hele 15 milliarder. En hemmeligstemplet forretningsplan viser da også hvordan skolekjeden skulle snuske seg unna regelverket for å tjene penger til utbyttehungrige investorer. Ved å kjøpe tjenester fra egne underselskap skulle kjeden bruke offentlige midler og elevenes skolepenger for å gjøre skole til butikk.

Høyre endra lovverket i 2003 og inviterte med det de komersielle skoleaktørene. Det første den rødgrønne regjeringen gjorde var å innføre en fryslov, som satte stopper for 22000 elevplasser i private skoler. Hvis dette hadde blitt realisert ville det innebære en fordobling av antallet elever i privatskoler. En slik ressursforskyvning fra offentlige til private skoler ville rammet den offentlige skolen. Nå ser vi hvilken skade vi har forhindret ved å stanse de mange kommersielle aktørene som Høyre så gjerne applauderer.

Den rødgrønne regjeringa fremmet i 2007 en ny Privatskolelov for Stortinget. Denne er resultatet av en helhetlig gjennomgang og endring av Friskoleloven fra 2003.

I den nye loven innføres krav til grunnlag for skolene. Friskoleloven var en rettighetslov hvor alle private skoler som tilfredsstilte et sett kvalitetskriterier fikk starte opp, mens Privatskoleloven er en skjønnslov, noe som innebærer at skoler som ønsker oppstart må ha et grunnlag for dette.Denne loven vil stå seg så lenge SV sitter i regjering. Om Høyre vinner valget i 2009 vil de i følge Stortingspolitikeren Gunnar Gundersen gjeninnføre privatskoleloven. Det vil i første omgang innebære at minst 14 nye John Bauer-skoler starter opp, i tillegg til et hundretalls andre privatskoler.

Siden oppstarten har John-Bauer kjeden vært omgitt av skandaler. Avsløringene rundt profittmakeriet ble etterfulgt av det helt uunngåelige, nemlig at hensynet til utbytte går fremfor kvalitet i skolen. John Bauer-skolens daglige leder Kåre Syltebø har hevet en årslønn på 1.8 millioner kroner. Disse ressursene ville i en offentlig skole blitt brukt på lærere og sikre at elevene kunne fått det vitnemålet John Bauer ikke ga dem.

I 2007 gikk fylkesmannen i Oslo til tilsynssak mot John Bauer Oslo AS. Tilsynet var rettet mot skolens styre som ansvarlig for opplæringen ved John Bauer Oslo AS. Rapporten, som ble offentliggjort 12. mars 2008, viser alvorlig svikt på flere sentrale områder. Kort sagt har skolen sviktet sitt ansvar gjennomgående og på grunneggende felter. Elevene har blant annet ikke fått opplæring i samsvar med fag- og timefordeling. Skolens ledelse sikrer ikke at lov og forskrift blir fulgt og elever med særsilte behov får ikke oppfølgning, bare for å nevne noe.

Jeg er ikke overrasket over disse avsløringene og SV har i mange år advart mot nettopp denne utviklingen. Det bør imidlertid være alvorlig for Høyre å se at deres politikk fører til uhemmet vekst av privaskolekjeder som så tydelig ikke driver skole med utgangspunkt i å tilby elevene en god skole.

SV går imot at kommersielle aktører skal drive privatskoler, og privatskoler som ikke følger norsk lov skal ikke få godkjenning. At SV vil ha en bedre fellesskole og at Høyre vil satse på en privatskoleordning er godt kjent. SV har i regjering satt foten ned for Clemets massive skoleprivatiseringsprosjekt og bitterheten i Høyre-kretser er åpenbar. Dessverre for Høyre er argumentene for privatisering av skolevesenet syltynne.

Den mest omfattende sammenliknende undersøkelsen av kunnskapene til elevene ved private og offentlige skoler i USA, Charter, Private, Public Schools and Academic Achievement, viser at offentlige skoler er bedre og fører til mer læring enn privatskoler når en korrigerer for bakgrunn. Offentlige skoler oppnår dessuten meget gode resultater når de skal utdanne elever som kommer fra fattige hjem, har dårlige språkkunnskaper eller har spesielle behov for oppfølging.

Når Høyre insisterer på å privatisere skolen fører de i realiteten en skyggedebatt. Målet er privatisering for privatiseringens skyld. For skolekjedene har ikke som mål å øke kvaliteten i skolen, men å tjene gode penger på statlige tilskuddsordninger og elevenes skolepenger.

Dette kan bare være god ressursutnyttelse av offentlige og private midler i et regneark i Høyres hus. At forskning og empiri forteller oss at fellesskolen er best egnet til å gi elevene gode kunnskaper, utvikle deres talenter og potensial oversees av Høyre. SVs løsninger baserer seg på forskning og fakta. Vi velger fellesskolen fordi alle barn skal lære mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media