Høyskole i kriminalitet

Moren til Varg Vikernes skriver om sitt møte med straff og soningsforhold i norske fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG HAR EN SØNN

som har sittet 10 år i fengsel, og jeg opplever det utrolig frustrerende å høre politikere og andre forståsegpåere debattere straff og soningsforhold. De har ikke peiling på hva de snakker om.

Noen vil hevde at «det er selvforskyldt å havne i fengsel». Den innsatte må bare finne seg i behandlingen han/hun får. Klart en kriminell handling skal straffes, men det fins like mange årsaker til at en person havner i fengsel som antall saker. Livet er fullt av tilfeldigheter og mange angrer. De ville ha gjort ting annerledes om de hadde kunnet. De soner sin straff og har således krav på respekt som andre mennesker i samfunnet.

For min sønns del tror jeg at kirkebrannene fikk det til å skygge helt over for dommerne. Ingen straff var streng nok. Derfor ville de heller ikke akseptere at han handlet i selvforsvar. De hadde bestemt seg for lovens strengeste straff. Under sin soning har han opplevd at Oslo Kommune har besøkt fengselet med en delegasjon for å sjekke om han har noen eiendeler de kan beslaglegge. Med jevne mellomrom mottar han krav fra Oslo Kommune på ca 18.000.000 kroner med beskjed om å betale beløpet i sin helhet innen 14 dager. Hvorfor gjør de dette ? Er det fordi de faktisk tror han kan betale beløpet, eller kan jeg få kalle det psykisk terror? Til orientering mottar Varg for tiden ikke en gang dagpenger. Dette fordi han nekter arbeidsplikt som er å dryppe stearinlys. Han har søkt undervisning, men får ikke en gang svar. Det har vært/og er svært vanskelig for meg og min familie at det ikke er noe tilbud til innsatte som Varg. Alt er lagt tilrette for narkomane, sedelighets- og voldsforbrytere. Innsatte som Varg faller mellom alle stoler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.