- Høyskolen ba meg om å være mer mann

Espen Klouman Høiner mener hans kvinnelige medstudenter hadde det enda verre.

IKKE MANN NOK: Espen Klouman Høiner (33) er blant våre mest bejublede skuespillere etter roller i blant annet «Reprise» «Upperdog» og «Kampen om tungtvannet». Men på teaterhøgskolen fikk han beskjed om at han måtte være mer mandig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE MANN NOK: Espen Klouman Høiner (33) er blant våre mest bejublede skuespillere etter roller i blant annet «Reprise» «Upperdog» og «Kampen om tungtvannet». Men på teaterhøgskolen fikk han beskjed om at han måtte være mer mandig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et leserinnlegg i Dagbladet i dag, forteller skuespiller Espen Klouman Høiner (33) om hvordan Teaterhøgskolen sementerer tradisjonelle og problematiske kjønnsrollemønstre i sine tilbakemeldinger til studentene.

Høiner forteller at i hans tid som student ved høyskolen - der han ble uteksaminert i 2012 - fikk han tilbekemelding om å «være mer mann» - noe som betydde hard, besluttsom, dominant, maskulin og aktiv. «Ikke bare mann, men mannemann», som skuespilleren skriver.

Ble bedt om å være sexy Samtidig ble hans kvinnelige medstudenter oppfordret til å dyrke sine forføreriske, sexy, emosjonelle og svake sider, noe de skal ha diskutert kontinuerlig med lærerne.

«Når jeg tenker tilbake på årene ved Teaterhøgskolen, er det pinlig å erkjenne hvor lite jeg egentlig engasjerte meg i deres sak. Jeg støttet dem, men forholdt meg mer eller mindre passiv. Jeg hadde nok med mitt. Jeg forsto ikke at saken var av større betydning, at det var en kamp mot gamle, innarbeidede forestillinger om hvordan samfunnet fortsatt ser på kvinnen», skriver Høiner.

Uansvarlig av Køhn Han mener også det er direkte uansvarlig av NRKs dramasjef Ivar Køhn å ikke være mer bevisst på den skjeve fordelingen mellom mannlige og kvinnelige hovedroller i norsk tv-dramatikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.