Høyskolen som nazistene fryktet og stengte

Bauhaus fyller 100 år. Så rebelsk var Bauhaus-skolen at den ble fryktet, hatet og til slutt stengt av nazistene, men dens filosofi ble senere vekket opp igjen og omfavnet av designere hos IKEA og Apple, slik at vår samtid skylder hundreåringen nok til at jubileet bør markeres.

HELE VERDEN: Bauhaus var en høyskole for design og arkitektur, grunnlagt av Walter Gropius i Weimar i 1919, med senere tilholdssted i Dessau fra 1925 og Berlin fra 1932. Men skolen ble stengt av nazistene allerede året etter at den åpnet i hovedstaden, noe som paradoksalt nok bidro til å sikre bevegelsens ettermæle, i og med at ideene deres ble spredt rundt over nær sagt hele verden.Foto: NTB Scanpix
HELE VERDEN: Bauhaus var en høyskole for design og arkitektur, grunnlagt av Walter Gropius i Weimar i 1919, med senere tilholdssted i Dessau fra 1925 og Berlin fra 1932. Men skolen ble stengt av nazistene allerede året etter at den åpnet i hovedstaden, noe som paradoksalt nok bidro til å sikre bevegelsens ettermæle, i og med at ideene deres ble spredt rundt over nær sagt hele verden.Foto: NTB ScanpixVis mer

Bauhaus var en høyskole for design og arkitektur, grunnlagt av Walter Gropius i Weimar i 1919, med senere tilholdssted i Dessau fra 1925 og Berlin fra 1932. Men skolen ble stengt av nazistene allerede året etter at den åpnet i hovedstaden, noe som paradoksalt nok bidro til å sikre bevegelsens ettermæle, i og med at ideene deres ble spredt rundt over nær sagt hele verden.

Gropius selv, som gikk av som rektor i 1928, reiste til England og USA, mens hans etterfølger – kommunisten Hannes Meyer – først dro til Sovjetunionen, deretter til fødelandet Sveits, så til Mexico, før han dro hjem igjen etter krigen.

Skolens siste rektor, Ludwig Mies van der Rohe, flyttet også til USA, der han etter hvert etablerte seg i Chicago. Både Gropius og «Mies», som han ble kalt, skulle gjøre seg sterkt gjeldende i sitt nye hjemland, men det var ikke bare USA som var det forjettede land på den tiden, for det var Israels hovedstad Tel Aviv – med sine over 4000 Bauhaus-bygninger – som skulle bli skolens mest funklende arvestykke. Det finnes også Bauhaus-arkitektur i Japan, Nigeria og Brasil, og takket være Hannes Meyer også i det autonome, jødiske området langt øst i Russland, så det er ingen overdrivelse å hevde at skolens utbredelse kan anses som verdensomspennende.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.