Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Høyspent i Vatikanet

Han både provoserte og underholdt tusenvis av lesere med den kontroversielle thrilleren «Da Vinci-koden». I forløperen «Engler & demoner» satte Dan Brown en hemmelig vitenskapskult opp mot Vatikanet, og i den striden er spenningsfaktoren det viktigste.

dbBOK: Dan Brown var fjorårets største suksessforfatter, «Da Vinci-koden» ble allemannseie og irritasjonsmoment nummer én for alle som visste best om kristendommens opprinnelse og utvikling.

Suksessen skyldtes to ting: Boka var skrevet i et heseblesende thrillertempo med cliffhanger etter cliffhanger, og den stilte spørsmål ved det vi anser som helt grunnleggende sannheter i vestlig, kristen kultur.

Dramatikk i Vatikanet

Før «Da Vinci-koden» hadde Brown skrevet tre thrillere, og «Engler &ner» (fra 2000) er den nyeste av dem. Her møter vi professor Robert Langdon for første gang, i et eventyr hvor Vatikanet er åsted for det meste av dramatikken.

Først havner professoren på forskningssenteret CERN utenfor Genève, hvor direktøren viser ham et lik, brennemerket med ordet «Illuminati».

Den døde er forskeren Leonardo Vetra, som har klart å skape antimaterie, et ustabilt stoff med uante energimengder.

Men prøven han framstilte er blitt borte, og er gjemt et eller annet sted i Vatikanet. Langdon og Vetras adoptivdatter Vittoria blir sendt til Pavestaten. Alle verdens kardinaler er samlet til Il Conclave, de er stengt inne i Det sixtinske kapell for å velge en av sine egne til ny pave. Men fire kardinaler - de fire utvalgte - er borte vekk. Står det mystiske brorskapet som kaller seg Illuminati bak det også?

Dermed er vi inne i en ny runde med håpløst kompliserte gåter.

Røverhistorie

Som thriller er «Engler &ner» mer spennende enn sin mer berømte etterfølger, mot slutten vrir Brown på handlingen mer enn en gang og får det hele til å ikke virke så opplagt som man trodde.

Brown er kunnskapsrik og kreativ, og har skrevet en uimotståelig røverhistorie om vitenskap og kirke.

At den bærer med seg typiske thrillerklisjéer, særlig i persontegningene, er noe man nesten må ta for gitt.

KARDINALGÅTE: Suksessforfatteren Dan Brown, kjent for «Da Vinci-koden», dikter om dramatikk i Vatikanet i boka «Engler & demoner».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media