De som har som jobb å kunne tenke og arbeide fritt, opplever at arbeidsplassen deres blir stadig mer autoritær. Nylig kom det fram at Forskerforbundets medlemmer opplever at de har mindre innflytelse over arbeidsplassen sin enn andre arbeidstagere med samme utdanningsnivå. De rapporterer også i større grad at de blir utsatt kontroll ovenfra. Dette kommer frem etter en utvikling over flere år der forskernes handlingsrom og mulighet for å påvirke sin egen arbeidsplass har blitt satt under press på flere måter.
For det første har de store fusjonene i høyere utdanning gjort at det for mange har blitt en lengre vei opp til den øverste ledelsen enn hva det var før.
For det andre har det vært spenninger mellom forskere og arbeidsgivere i spørsmålet om hvor og hvordan forskerne kan uttale seg. Dersom institusjonene har en for nervøs og snever oppfatning av hva som er heldig for deres eget omdømme, kan de komme til å forsøke å holde sine ansatte i for stramme tøyler.
For det tredje rammes de ansatte ved universiteter og høyskoler også av den generelle og gjennomgripende innsparingsiveren i offentlig sektor. De blir utsatt for kostnadsbesparende tiltak som ikke er tilpasset de særegne behovene som deres yrkesgruppe kjenner på i det daglige.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger