Høystemt hyllest

Inderlig og høystemt Brian Wilson-hyllest.

Hyllest-plater kan være så mangt, men her er en av de flotteste i sjangeren. Under mottoet «Mike Love Not War» har produsentene jobbet i tre år med denne enestående samlingen.

Den nyskapende popmusikeren Brian Wilson gjorde Beach Boys til mer enn strandgutter og listetoppere. Mellom hans studiokyndige fingre ble bandet et innovativt og klassisk popband, med kultstatus blant en rekke offbeat popmusikere i vår tid.

Grupper som High Llamas, Saint Etienne og The Aluminium Group er blant Wilsons dyktigste elever. De er alle med på dette gjennomarbeidede 24 spors albumet, sammen med kultartister som Alex Chilton, Norman Blake (Teenage Fanclub), The Pearlfishers, Kim Fowley, Jad Fair pluss en rekke grupper verken du eller jeg har hørt om. Med et par unntak har artistene valgt et nokså ukjent Wilson-materiale; utført respektfullt, høystemt og fylt av hengivelse til Wilsons suverene melodilinjer.

Musikken framføres som om den blir gjenskapt snarere enn imitert. Den 78 minutter lange plata får på enestående vis fram den forunderlige stemningen og den melankolske skjønnheten som preger Wilsons inderlige og sårbare musikkverk.