Høyt i nord

Denne uka snur festspillene Harstad på hodet.

- Kort sagt, sier Adrian Skogmo, før han legger ut i en liten evighet om programmet til Festspillene i Nord-Norge. Om den delen av programmet som skal sørge for at gjennomsnittsalderen for festivalen skal holde seg på et oppegående nivå. Det vil si - for de litt yngre.

Ung kunst

- Vi har blant annet to ungkunstprosjekter - med teater og musikk. Ja, lyd i hvert fall. Teaterprosjektet heter «Feminine Forbrytelser», og bak det står jentegruppa Uendelig Teater. Stykket handler om forbrytelser som jenter begår mot seg selv, forteller Skogmo på innoverpust.

Og så var det lyden. - Det andre prosjektet er det to musikere som står for; Amund Sjølie Sveen og Erik D. Schwensen. De kaller det «SPLOING!» - en musikkperformance hvor de lager lyd ut i fra det de har for hånden. Om det så er i fruktdisken i en dagligvareforretning eller rekkverket utenfor kulturhuset. Originalt og oppfinnsomt, sier han og leter seg videre ned i papirbunken. - Ja. Og så er det ungdomsteater. En forestilling fra Nordland Teater - «Sleapy Head». Søvnig hode betyr vel det. Det er en forestilling i en serie de har om ungdom og narko. Det var det, sier Skogmo - og blar enda litt videre. Til konsertene.

Konserter

- Sa jeg noe mer? Ja, det var disse konsertene. D\'Sound kjenner du vel mye bedre enn meg. Og Tungtvann kjenner du vel òg mye bedre enn meg... Men Hangface var du ikke oppdatert på? Vel, de er et kompromissløst rockeband. Opptrådte sist under by:larm i Tromsø, sier Skogmo. Før han skryter av slekta.

- Vi har en ung, klassisk gitarist som blir betraktet som et usedvanlig gitartalent. Han har opptredd på fjernsyn og vunnet en internasjonal gitarkonkurranse i England. Jørgen Skogmo. Ja, tilfeldigvis har han samme etternavn som meg, sier onkel Adrian.

Trenger du noe mer, så heter det Nordnorsk Ungdomskultur Festival, og har en hel haug med verksteder og forestillinger og kulturelle opplevelser. - En hel uke til ende!

Andre godbiter kan være Knut Erik Jensens tidlige kortfilmer, eller ablegøyene til festspillkomponist Nils Petter Molvær. Men aller først: Vær forberedt - og sjekk ut sidene til Festspillene i Nord-Norge og Nordnorsk Ungdomskultur Festival.