Ungdomspartilederdebatten:

Høyt karaktersnitt - grønn sekser

Skyhøyt nivå da ungdommen barket sammen under ungdomspartilederdebatten i Arendalsuka.

Høyt nivå: Fra venstre Tobias Drevland Lund, Rød ungdom, Andreas Sjalg, Sosialistisk Ungdom, Ina Libak, AUF, Ada Arnstad, Senterungsdommen, debattlederne kommentator Andreas Slettholm og politisk journalist Solveig Ruud, Hulda Holtvedt, Grønn Ungdom, Martine Tønnessen, Kristelig Folkepartis Ungdom, Sondre Hansmark, Unge Venstre, Daniel Skjevik-Aasberg, Unge Høyre, og Bjørn-Kristian Svendsrud, Fremskrittspartiets Ungdom, under ungdomspartilederdebatt under Arendalsuka tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Høyt nivå: Fra venstre Tobias Drevland Lund, Rød ungdom, Andreas Sjalg, Sosialistisk Ungdom, Ina Libak, AUF, Ada Arnstad, Senterungsdommen, debattlederne kommentator Andreas Slettholm og politisk journalist Solveig Ruud, Hulda Holtvedt, Grønn Ungdom, Martine Tønnessen, Kristelig Folkepartis Ungdom, Sondre Hansmark, Unge Venstre, Daniel Skjevik-Aasberg, Unge Høyre, og Bjørn-Kristian Svendsrud, Fremskrittspartiets Ungdom, under ungdomspartilederdebatt under Arendalsuka tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Det politiske nivået på landets ungdomspartier er skyhøyt. Ikke bare er de retorisk sterke og kunnskapsrike, de mobiliserer velgere og flytter debatter. De har makt når moderpartiene skal konkludere i viktige saker, og evne til å stake ut en ny kurs på betente områder. Svært mange ungdomspolitikere ender opp i sentrale posisjoner seinere.

Kveldens vinner: Hulda Holtvedt, Grønn Ungdom, under ungdomspartilederdebatt under Arendalsuka tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kveldens vinner: Hulda Holtvedt, Grønn Ungdom, under ungdomspartilederdebatt under Arendalsuka tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Ungdomspartidebatten i Arendal er derfor et av ukas største høydepunkt. Tonen, argumentene og sakene vi hører her går ofte igjen i det offentlige ordskiftet i både valgkampen og tida etter.

I den vanlige partilederdebatten vurderer vi partilederne ut fra deres evne til å servere presise, politiske poenger som skal overbevise velgere som sitter og følger valgkampen. Det kan være avgjørende.

Ungdomspartilederdebatten har et litt annet utgangspunkt. Selv om formatet er det samme, er det langt færre som følger med og valgoppslutningen står ikke på spill. Spenningen for vår del knytter seg til i hvilken grad de politiske talentene er gode retorikere, og i hvilken grad de klarer å formulere nye, interessante ideer på en overbevisende og lettfattelig måte.

Ina Libak, AUF

Libak er AUFs første kvinnelige leder på tolv år, og har markert seg som en tydelig og offensiv leder. Har gått i strupen på moderpartiet i klimadebatten, og varslet slutten på oljenæringa slik vi kjenner den i løpet av relativt kort tid.

AUF har tatt til orde for en sluttdato for olje- og gass, noe som har vakt oppsikt. Det kan være neste skritt i den interne oljedebatten i moderpartiet nå kampen for å ikke konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja er vunnet. Brukte i debatten dette som springbrett til å snakke om alternativ industriutvikling, havvind, elfly – som er melodien i den grønne delen av Arbeiderpartiet, og bunnplanke i ny politikkutvikling på venstresida.

Skinner i debatten om private innslag i velferden, men klarer ikke helt å overliste Skjevik-Aasberg fra Unge Høyre. Svak femmer.

Daniel Skjevik-Aasberg, Unge Høyre

Skjevik-Aasberg har gått gradene i partiet og er nå 1. nestleder i Unge Høyre. Steppet inn for Sandra Bruflot i kveldens debatt.

Skjevik-Aasberg får ros internt i partiet for å trekke Høyre i mer klimavennlig retning. Benyttet anledningen i dag til å slå et slag for teknologioptimisme i klimadebatten, og treffer planken for egne kjernevelgere. Kjører en god kontring mot venstresidas angrep, når han påpeker en rekke selvmotsigelser i vindkraftmotstand og gruveutvinning av metaller vi trenger til batterier.

Treffer også Grønn ungdom på hjemmebane med kritikk mot flyskam. Et velforberedt resonnement som viser til MDGs egen Stortings-vara Per Espen Stoknes’ bok om Klimapsykologi, hvor han advarer mot det som kan dytte folk vekk fra klimainnsats. Den eneste i debatten som klarte å målbinde Hulda Holtvedt.

Leverer også overbevisende argumenter i duellen mot AUF og Rød Ungdom om private tilbydere i velferden, blant annet ved å påpeke at lønns- og arbeidsvilkår i de aller fleste private barnehager er tariffestet.

Bjørn-Kristian Svendsrud, Fremskrittspartiets Ungdom

Svendsrud er en av kveldens mest erfarne debattanter. Har lang fartstid i partiet, og har levert et jevnt høyt nivå som leder.

Legger seg på partilinja i saken om tonen i innvandringsdebatten. Støtter statsstøtte til HRS, og trekker som justisministeren fram at flere gudshus i Sverige har blitt rammet av vold. Det er usikkert om parallellen holder, men Svendsrud leverer som vanlig ubesværet moderpartiets argumenter. Smidig liberalist i god FpU-tradisjon, som turnerer klimadebattene langs kjente, påholdne linjer.

Frir i god FpU-tradisjon til unge velgere med lovnader om mer liberal alkohol-politikk, men får ikke helt salen med seg. Blir hakket for lett i duell med Tønnessen, men gjør seg på ingen måte bort.

Sondre Hansmark, Unge Venstre

Hansmark har ledet Unge Venstre siden høsten 2017. Har i flere år vært en markant, liberal stemme i den politiske debatten. Skyr ikke unna å kritisere egen regjering, og har det siste året tatt til orde for gjeninnføring av arveavgiften - stikk i strid med Solberg-regjeringens politikk. Under kveldens debatt om terror og ekstremisme rettet han også kritikk mot statsministerens lederskap.

Hansmark lever opp til sin rolle som indre opposisjon. Sier seg enig i at regjeringen har ministre som mater hatet, og sier det aldri har vært så flaut å sitte i denne regjeringen som da Sylvi Listhaug la ut sin famøse Facebook-innlegg om Arbeiderpartiet og terrorister. Dette gir lite respons hos publikum, så det er tydeligvis en på alle måter utakknemlig rolle. Veldig god i klimadebatten. Med dybdekunnskap om energimarkedet i bunn, er han en god, lettfattelig og slagkraftig indre opposisjon på borgerlig side i spørsmålet om framtida for norsk olje- og gassnæring.

Viser flere ganger sterke retoriske og pedagogiske evner. Får flere ganger en lillefinger fra debattledelsen for å snike inn poenger. Blir raskt avbrutt, men rekker likevel å synliggjøre Unge Venstre-poltikk. Snor seg rutinert unna debattleders kritiske spørsmål i duell med Unneland om fritt skolevalg. Klarte ikke sette fast motduellanten, men løftet i likhet med Unneland nivået på hele seansen. Snuser på femmeren i kveldens debatt.

Andreas Sjalg Unneland, Sosialistisk Ungdom

Unneland er tilbake i panelet for andre år på rad, og har ledet partiet i et drøyt år. Fortsetter der han slapp sist med en offensiv og intens debatt.

Går hardt til verks i første sekvens, om moskéangrepet i Bærum. Trekker fram andre, ferske og mindre kjente eksempler på høyreekstreme voldsepioder i Norge. Går til angrep på regjeringen for ministre som han mener «mater hatet», og plasserer ansvaret hos Erna Solberg. Dette er en kritikk som moderpartiene ikke har gått løs på ennå, men hvis de gjør det vil den likne på denne. Kraftfullt levert.

Møtte Hansmark til duell om fritt skolevalg. Får inn gode poenger om at det er fritt søkevalg, ikke fritt skolevalg. Klarer å gjøre tilhørerne bekymret for eliteskoler, men klarer i likhet med Hansmark ikke helt å få overtaket. Best på venstresida.

Martine Tønnessen, Kristelig Folkepartis Ungdom

Den 30 år gamle samfunnsøkonomen har ledet KrFU i to år, men har som sjef allerede fått med seg en rekke historiske øyeblikk i norsk politisk historie. Kom seirende ut av moderpartiets retningsvalg i fjor høst, og forsvarte som konsekvens derfor Solberg-regjeringens politikk i kveld.

Mener Norge trenger et grønt skifte i, men påpeker at verden trenger en grønn revolusjon. Tar inn en viktig KrF-sak som internasjonal solidaritet i klimadebatten, men havner i likhet med de mest moderate i panelet i skyggen av Grønn Ungdom og SU.

God i duellen om alkoholpolitikk mot FpU. Arresterer den liberalistiske FpU-lederen på konsekvenser av frie skjenketider. Appellerer til både hjertet og hodet, og lykkes godt.

Ada Arnstad, Sensterungsdommen

En av debattens ringrever. 27 år gamle Ada Arnstad har ledet ungdomspartiet siden 2016, og regnes som et av Senterpartiets største talenter.

Det er interessant å legge merke til at ungdomspartilederne langt fra er noe entusiastisk ekko fra ungdommens klimastreik. Senterungdommen vil ikke ha sluttdato for oljevirksomhet, vil ikke ha dyrere flyreiser og argumenterer langs kjente linjer for dette. Når godt gjennom med det og får relativt god respons blant publikum i Arendal kulturhus. Ble imidlertid litt defensiv i duell mot Grønn Ungdoms Hulda Holtvedt.

Tobias Drevland Lund, Rød ungdom

Representerer ytterste venstre for andre gang i ungdomspartidebatten under Arendalsuka. Var i kveld panelets største slagordmaskin. Poengtert og tydelig. Vil løse klimakrisen med en grønn industrirevolusjon, men evnet ikke ta stor plass i debatten.

Gjør en god figur, men i denne sammenhengen blir Rød Ungdom spilt litt ut over sidelinjen av konkurrentene på venstresida. Sosialistisk ungdom er tydeligere, samtidig som de har mange av de samme tilnærmingene i klimadebatten. Det samme gjelder i forhold til AUF. I debatten om profitt i velferden har han skarpere virkemidler – forbud mot profitt – men blir likevel overstrålt av AUFs Ina Libak i debatt mot Unge Høyre.

Hulda Holtvedt, Grønn Ungdom

Hulda Holtvedt har i nesten to år vært talsperson for Grønn Ungdom. Hun har markert seg på den rikspolitiske scenen, og har vært møtende vara til Stortinget da MDGs Une Bastholm var sykmeldt – og de to neste varaene på lista også var sykmeldte. Hun benyttet anledningen til en tordentale mot kollegene fra talerstolen, og fikk refs fra presidenten for språkbruken.

Grønn Ungdoms vedtak om å innføre kvoter på flyreiser har skapt mange reaksjoner. Holtvedt bruker 30 sekunder på å forklare bakgrunnen og logikken i vedtaket på en forståelig måte. I duell med Ada Arnstad avkler hun Senterungdommens klimapolitikk, samtidig som hun løfter fram den grønne. Imponerende seanse.

Klarer ikke helt å holde samme nivå gjennom hele debatten, men viser at Grønn Ungdom utvikler klimapolitikk som fortsatt ligger et hestehode foran for eksempel AUF – som på mange måter beveger seg i samme retning. Formidler godt. Kvikk, humoristisk og billedrik i argumentasjonen. En kommende politisk stjerne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.