Høyt oppe og langt nede

LONDON (Dagbladet): St. Thomas fra Furuset, Oslo og rockens mekka Norge fikk sine 25 minutter med internasjonalisme i går kveld i Royal Albert Hall. Det gikk vel finfint? - Nei, ingen rosenrød historie. Jeg er forbanna og avlyste nesten konserten. Kastet øl i veggen.

St. Thomas prater ærlig. Sittende bak scenen i en stol og drikkende på en øl etterpå. Vi treffer ham og gitarist Espen Mellingen - han som mener pressen er et jævla sirkus. Terningkast seks til ham.

- Jeg har et for stort ego til å være oppvarmer, men det er 95 prosent sikkert at jeg fortsetter med det de siste ni konsertene, sier St. Thomas etter en tirade med frustrerte og følsomme utsagn om platebransjen, Royal Albert Hall og øl som manglet.

Espen står og stirrer. De har nettopp gjort seks nye låter sammen i denne akustiske nytelsen av en sal som var langt fra fullsatt. St. Thomas startet nemlig fritidsklubbtidlig ettersom han var den første av to oppvarmere for hovedbandet Lambchop.

Ville ikke

- Det var nesten så det ikke ble noen konsert en time før vi skulle på. Jeg tok sjefen for plateselskapet her i England i kragen før konserten. Jeg var så sinna, og sa at vi ikke ville ha denne typen behandling.

- England er noe dritt, sier Espen lutende framover med stirrende øyne. - Og dere er et sirkus, legger han til. Furuset-Konge. Endelig noen som sier det de mener. Det skal vi prøve også.

- St. Thomas, dine 25 minutter var helt okei. Spesielt likte vi den siste nye låta «Falling Down». Og noe av det du sa mellom låtene var artig på grensen til middels standup, men det passerer. Sint nå. eller?

- Vi har bare 25 minutter og jeg liker å snakke mellom sangene. Snakkingen er viktigere enn musikken, sa St. Thomas under konserten. I salen hørtes smålatter på gebrokken engelsk.

Mamma og pappa

- Vi er spente, sa mamma Beth og pappa Terje som var på London-tur. De bør være stolte. Det er sjelden en artist sier akkurat det han mener. Uansett tid, sted og i et rom på Royal Albert Hall. St. Thomas formidlet til salen at han hadde skadet seg før konserten.

- Jeg blir voldelig når jeg ikke får det som jeg vil. Jeg kastet ei pilsflaske i veggen fordi vi fikk bare ti øl og ikke ubegrenset, sa St. Thomas.

Jess, dette kan vi like. Sex Pistols, ved to av dem fra Furuset.

- Det er så mye jeg ikke liker ved platebransjen, og dette stedet var spesielt ille. Vi kunne ikke selge plata vår her fordi de krevde for mye avgift. Fuckin\' politics. St. Thomas-messen var over. De som kjenner ham, forteller at han ofte skrifter dagen derpå.

ST. ETTER: - Dritt-England. Vi vil ikke bli behandlet på denne måten, sa en forbannet St. Thomas.
ST. FØR: - Dette er jeg spent på, men vi tar det bare som en vanlig konsert, sa St. Thomas før konserten i Royal Albert Hall i går kveld. a-ha er eneste norske pop-band som har satt sine føtter i eksklusive Royal Albert Hall tidligere.