Høyt over scenen gikk det plutselig fryktelig galt. Fra salen kunne man høre publikum skrike

38 år gamle Yann Arnaud falt i døden under Cirque du Soleil-showet i Tampa.

MISTET TAKET: Franske Yann Arnaud omkom i en ulykke under Cirque du Soleils show i Tampa på lørdag. Foto: Michael Kass / AP / NTB Scanpix
MISTET TAKET: Franske Yann Arnaud omkom i en ulykke under Cirque du Soleils show i Tampa på lørdag. Foto: Michael Kass / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går ble det kjent at den 38 år gamle trapes-artisten Yann Arnaud falt i døden under en opptreden i Tampa i delstaten Florida.

Arnaud hadde vært en del av sirkustroppen Cirque du Soleil i 15 år, og blir beskrevet som en av det kanadiske ensemblets mest rutinerte medlemmer.

Ulykken skjedde da 38-åringen gjorde et nummer som tok i bruk stropper som var festet i taket - et nummer som i utgangspunktet beskrives som enkelt. Derfor er det ingen som skjønner nøyaktig hva som gikk galt lørdag kveld lokal tid.

- Kunne høre skrik

Julian Martinez var blant de som hadde kjøpt billett for å overvære de verdenskjente akrobatene. Han forteller til den lokale tv-stasjonen WFLA at det var «grusomt» og «traumatiserende» å bli vitne til dødsulykken.

- Jeg så tydelig at han sleit med å holde seg fast. Jeg så også at de to akrobatene vekslet blikk like før det skjedde. Jeg vet ikke om han forsøkte å se om han andre klarte seg, sier han.

- Det var grusomt. Man kunne høre skrik fra publikum. Det var barn der, og de ble kjemperedde.

Martines sier videre at han ikke klarer å få hendelsen ut av hodet, og lurer på om ingen andre også la merke til at Arnaud tydelig hadde vanskeligheter med å holde seg fast.

- Jeg skulle ønske noen andre hadde fått det med seg og tatt grep. Det fører til at man spør seg om hva som er prisen for underholdning, sier han.

Første gang

Bare timer før Arnauld mistet livet, la han ut et bilde på Instagram-kontoen sin der han forteller at det var første gang han skulle gjøre det skjebnesvangre nummeret foran publikum.

- Etter så mye hardt arbeid og trening, skal vi endelig opptre i kveldens show. La oss vise dem, sier han.

Han har også tagget en annen av troppens artister, polske Pawel Walczewski, som var i lufta sammen med Arnaud da han mistet grepet på stroppene.

- Overrasket

Daniel Lamarre, som er sjef for sirkustroppen, fløy inn til Tampa for å være med Arnauds kolleger i den vanskelige tiden. Han sier at han sliter med å forstå hvordan det kunne gå så galt.

- Vi er overrasket, i alle fall om vi tar hans erfaring i betraktning. Jeg kan ikke beskrive hvordan folk har det her nå. Det er forferdelig, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

I en pressemelding sier Cirque du Soleil Entertainment Group at Arnaud fikk umiddelbar nødhjelp og at han ble transportert til det nærmeste sykehuset. Dessverre sto ikke livet hans til å redde, og han omkom som følge av skadene han pådro seg i fallet.

De understreker at de vil granske hendelsen, og at de vil samarbeide med myndighetenes egen etterforskning. Da hadde politiet i Tampa allerede kunngjort at de ville se nærmere på ulykka.

Sirkuset skulle holde ytterligere to forestillinger søndag lokal tid, men disse ble avlyst etter det fatale uhellet.

Arnaud etterlater seg kone og to barn.

Flere ulykker

Dette er ikke første gang en dødsulykke rammer Cirque du Soleil. I 2013 døde akrobaten Sarah Guyard-Guillot da sikkerhetslina hun var festet i løsnet, og hun falt 15 meter ned på scenen under et show i Las Vegas.

BBC skrev da at ulykka skjedde fordi Guyard-Guillot beveget seg for raskt oppover tauet hun hang i, slik at det løsnet fra taljen.

Sirkuset ble i ettertid bøtelagt da det ble kjent at den franske tobarnsmora ikke hadde fått tilstrekkelig sikkerhetstrening, og fordi fallsikringen ikke var god nok.

I desember 2016 døde Olivier Rachette i en ulykke i forbindelse med forberedelsene til et show i San Francisco.

Rochette var sønnen til Gilles Ste-Croix som var med på å grunnlegge Cirque du Soleil i 1984.

- Jeg er knust og ønsker å uttrykke min dypest sympati og støtte til familien på vegne av meg selv, og alle som arbeider hos Cirque du Soleil. Olivier har alltid vært en virkelig elsket kollega, sa Lamarre den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer