Høyt spill om olje og makt

Midtøsten-konspirasjon som kan få deg til å fryse på ryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Thrilleren, som er kalt det mest politiske produktet fra Hollywood på årevis, har en styrke som også er dens svakhet. Filmen er komplisert. Den krever en ikke ubetydelig konsentrasjonsevne hos seeren. Helst bør man se den flere ganger.Stephen Gaghan er mannen som fikk en Oscar for manuset til Steven Soderberghs «Traffic» i 2000. Her har han ansvaret for både manus og regi, løselig basert på tidligere CIA-agent Robert Baers memoarbok «See No Evil». Filmens budskap er ikke beskjedent: Vesten er som en narkoman i jakten på olje. Den globale økonomiens umettelige behov for olje er rota til all verdens ondskap.

Fem biroller

Fem parallelle historier belyser dette postulatet i filmen. Hvis man velger å se oljen som selve hovedrollen her, ser man fem biroller i spissen for hvert sitt plot. Her er den desillusjonerte CIA-veteranen Bob Barnes (George Clooneys Oscar-belønte rolle), som er lommekjent i Midtøsten, men blir lurt inn i en felle idet han planlegger å trekke seg tilbake. Her er den unge oljearbeideren Wasim (Mazhar Munir) som blir arbeidsløs når oljeselskapet i ørkenstaten skifter eier. Han blir et potensielt bytte for islamister som rekrutterer selvmordsbombere. Landets arving, prins Nasir (Alexander Siddig), er reformvennlig, kritisk til amerikanernes dominans i regionen og dermed et potensielt offer for et kupp. Den amerikanske finansanalytikeren Bryan Woodman (Matt Damon) blir rådgiver for prinsen, takket være en personlig tragedie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer