Høyt sykefravær er kjempebra!

Jeg er en flink pike som fort kan bli syk når jeg skal få til for mye.

Debattinnlegg

Det er ikke så viktig for dere som leser at jeg sitter på flyplassen Kastrup og skriver. Men for meg er det viktig fordi det er derfor jeg har tid til å skrive. Jeg er jo en flink pike som fort kan bli syk når jeg skal få til for mye.

?Nei, faen heller.? Det var derfor jeg måtte skrive.
Den siste ukas debatt om sykefravær blant kvinner og «flink pike-forklaringen» er håpløs, historieløs, kunnskapsløs og pinlig. Men også trist. For den forteller mye om hvor vanskelig det er å endre myter og oppfatninger.

Det finnes en kjapp, billig og effektiv vidundermedisin mot høyt sykefravær. Denne medisinen har vært gyldig lenge før begrepet «flink pike» ble forklaringen på alt fra cupcakesblogger til spisevegring. Resepten er: Fjern alle kvinner og alle eldre fra arbeidslivet. Vips!

Resepten vil fungere så lenge kvinner føder barn og så lenge vi har et kjønnsdelt arbeidsmarked der kvinner jobber i offentlig sektor i tunge, dårlige betalte turnusyrker og så lenge menn jobber i høyere betalte stillinger i privat næringsliv.

Til de med kortest hukommelse: kvinner har alltid hatt høyere sykefravær enn menn. Og sykefraværet øker alltid når arbeidsledigheten er lav. Det øker både blant kvinner og menn, men ikke like mye.

Årsaken til at sykefraværet øker i oppgangstider er ikke at vi skulker mer, tåler mindre eller har fått dårlige holdninger. Forklaringen er enklere enn som så: Det er fordi det blir plass til flere i arbeidslivet i oppgangstider, ikke bare de yngste og friskeste av oss.  

Når sykefraværet er høyt, er det plass til alle. Når fraværet er lavt, har vi presset ut de sykeste. Da er det bare statistikken som ser fin ut.Har du hørt om kanarifuglen som gruvearbeidere i England hadde med seg i gruvene? Den var forsikringen deres. Hvis kanarifuglen sluttet å synge, var det fare på ferde. Fuglen slutter å synge når luftkvaliteten ble for dårlig, når gruvegangene ikke lenger var trygge å være i; da var det alle mann ut.

Ebba Wergeland heter ei smart dame som var overlege i Arbeidstilsynet. Hun sammenlignet kanarifuglen i gruvene med kvinner i arbeidslivet. Hvis kvinnene forsvinner fra arbeidslivet, er det fare på ferde, da er ikke lenger arbeidsmiljøet bra. Heller ikke for menn eller familiene deres.For menn er egentlig ikke så mye friskere enn kvinner. Ikke hvis man luker ut fravær knyttet til svangerskap, fødsel og småbarnsykdom.Hvorfor er mødre mer syke enn fedre? Godt spørsmål.De er ikke det. Ikke hvis vi plasserer dem i tilsvarende yrker og de forblir barnløse.Men. Sånn er det jo ikke i virkeligheten.

Mødre er mer hjemme fra jobb. De er oftere hjemme med syke unger og de er tettere på barna og blir sykere selv. Dernest har de lavere terskel for å være hjemme med syke unger fordi hun oftere jobber i offentlig sektor. Det er en trygg jobb med ryddige ansettelsesformer. Og framfor alt, det er flere kvinner der i samme situasjon. Det er sosialt akseptert å være syk selv eller ha syke barn. Og vi skal kanskje ikke glemme at nettopp det er kjempeflott!

Mødrene har også menn, som er fedre til barna deres, men som har jobber i privat sektor og sjefer som ikke har kultur for å tolerere sykefravær på samme måte som arbeidsgivere i offentlig sektor.  De har kanskje bonussystemer som belønner lavt sykefravær.

Hvem skal da være hjemme med snåtten til småtten hvis pappa mister bonusen? Jo, det er mamma, det. Hun har jo den lønna hun har og en arbeidsgiver som ikke kan straffe henne med forbigåelse ved neste karriereopprykk.

Sykefravær er som en luftboble under linoleumsbelegget; hvis du tråkker på den, spretter den opp et annet sted.Det er ikke noe flink pike ved dette i det hele tatt. Dette er strukturelt og innarbeidet i et arbeidsliv som er surret sammen med familielivet.Derfor er det så føkkings vanskelig å gjøre noe med det.

I mellomtida kan vi heller hylle verdens beste arbeidsli?v og verdens mest inkluderende sykelønnsordning, som gjelder både for flinke jenter og tøffe gutter.  Måtte den fortsatt gjøre det inn i blåblå horisont.

Dette innlegget ble først publisert på artikkelforfatterens blogg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.