Høyt tempo og troverdig dialog

Men litt for «amerikansk» om klimakrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| BOK: Man må tenke seg følgende: Året er 2032. Klimakrisa er ikke som enkelte i dag hevder grovt overvurdert, men tvert om grovt undervurdert.

For USA betyr de nye prognosene at Miami vil forsvinne i havet, at Sør-California forvandles til ørken og at flere titalls millioner mennesker må evakueres. Offentligheten vet ingenting, men den nyvalgte amerikanske presidenten, Joe Benton, er blitt orientert.

Nærmer seg KinaSå må man tenke seg at Benton hemmeligholder tallene, går utenom FN og Kyoto-prosessen og i stedet satser på en bilateral avtale med Kina, med det argument at tiden har løpt fra de tusen små klimakutt; nå er det ett stort forpliktende kutt som gjelder. Det store spørsmålet er: Går det an å forhandle med Kina?

Med tanke på det mislykte klimatoppmøtet i København og den etter hvert økte spenningen mellom USA og Kina, framstår «Ultimatum», skrevet av pseudonymet Matthew Glass, som meget aktuell lesning. Legg til høyt tempo, en dose konspirasjonsteori og dommedagsprofeti, så har du pakka.

Politisk retorikkSamtidig er «Ultimatum» overraskende nøktern i sin skildring av det indre, politiske og diplomatiskeliv. Jeg skal vedkjenne at jeg ikke er den rette til å uttale meg om skildringene er troverdige, men jeg anser at det er gjort på en måte som jeg, som utenforstående, opplever som troverdig, i sin litterære kontekst. En av årsakene til det er at det tross alt er de politiske spørsmålene som står i sentrum, ikke intrigene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer