LEDER

Høytid på Stortinget

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Stortinget vedtok i går kveld å ta inn en rekke nye menneskerettigheter i Grunnloven. Dermed har Grunnloven i løpet av ei uke fått både moderne språkdrakt og innhold. Selv om de folkevalgte ikke gikk så langt som vi har ønsket, er det på plass å gratulere med den mest omfattende oppgraderingen av Grunnloven siden den ble forfattet. Det er en verdig markering av 200 års jubileet. Ikke minst har barnetogene fått en ekstra grunn til å juble 17. mai etter at barns rettigheter ble grunnlovfestet. Det var på tide.

Tross motstand fra Frp og Høyre ble flere økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK) tatt med. Hovedinnvendingen har vært at disse rettighetene flytter makt fra de folkevalgte til domstolene og binder opp framtidige storting. Forsvaret har vært at de nettopp setter skranker for prioriteringer i framtida og dessuten oppgraderer grunnloven i tråd med den internasjonale utviklingen på området. Etter vår mening er det viktig at Norge, som ønsker å være et foregangsland når det gjelder menneskerettigheter, viser at vi selv rangerer dem høyest i lovverket.

De få rettighetene det var snakk om er først og fremst normgivende og innskrenker i liten grad Stortingets spillerom. Som det ble sagt, høyresida kan fortsatt tilby skolegang i private skoler. Høyre gikk til slutt med på rett til utdanning, men ikke rett til helsehjelp, levestandard og fri forskning. Partiet slet med å forklare hvorfor man dermed aksepterte noen rettigheter og ikke andre. Hva er den prinsipielle forskjellen på utdanning og helse, begge grunnleggende velferdsgoder i det norske samfunnet?

I Stortinget i går barket de ulike synene sammen i en dels opphetet debatt, hvor særlig de to hovedmotstanderne i norsk politikk, Høyre og Ap, hamret løs på hverandre. Men KrF fikk en sentral birolle med sine forslag om rett til liv og familien som en grunnleggende enhet. Ap hadde overraskende nok gått med på det siste, men med forbehold om at familie kan være så mangt, til og med aleneboende. Forslaget ble avvist med en stemme.

Innimellom fikk tilhørerne både juridiske og politiske foredrag fra talerstolen. Det var en aldri så liten høydestund i stortingssalen med uvanlig retorisk snert. Det er synd denne debatten ikke kom tidligere i løpet. Da kunne velgerne også blitt opplyst og engasjert, slik Grunnloven egentlig forplikter.

Vi beklager at Stortinget ikke kom helt i mål denne gangen. De folkevalgte burde benyttet sjansen til å markere at menneskerettigheter hører uløselig sammen og ikke kan graderes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer