- Høytlesing gjør ikke barn til bedre lesere

Dansk forsker avliver myten.

IKKE LESETRENING: Høytlesning i seg selv gjør ikke nødvendigvis barn bedre til å lese, mener den danske leseforskeren Carsten Elbro. Her er det Prinsesse Märtha Louise som leser for barn fra sin egen eventyrbok.

Foto: HENNING LILLEGÅRD / Dagbladet
IKKE LESETRENING: Høytlesning i seg selv gjør ikke nødvendigvis barn bedre til å lese, mener den danske leseforskeren Carsten Elbro. Her er det Prinsesse Märtha Louise som leser for barn fra sin egen eventyrbok. Foto: HENNING LILLEGÅRD / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Les høyt for barna, helst hver dag.

Slik lyder rådet du ikke kommer utenom dersom du har barn i barnehagealder. Eller til og med under.

Men nå tar den danske leseforskeren Carsten Elbro et oppgjør med høytlesningsmyten. Det gjør ikke nødvendigvis barna bedre til å lese selv, mener han, i et intervju med den danske avisa Politiken.

Ikke særlig stor effekt - De fleste tror nok at høytlesning spiller en stor rolle, og at man kan redde et barn, som ellers ikke ville ha lett for å lære det, ved å lese mye for det hjemme. Men det nytter ikke å sitte ved siden av og kikke på en som kan, sier han til Politiken.

Elbro er leseforsker ved Center for læseforskning ved Købehavns Universitet. Han har sammenlignet tidligere undersøkelser for å finne ut om barn som blir lest mye for i barnehagealder, blir bedre lesere i 2. og 3. klasse. Det var riktignok en sammenheng, men den var ikke spesielt sterk. Det samme gjaldt for ordforråd - det ble heller ikke spesielt mye større av timesvis med høytlesning.

For at høytlesningen skal ha effekt, må barna bruke ordene de får lest opp selv. Det holder ikke å være passive lyttere, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer