Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

HP og hitfabrikken

I et skittent lite havnelokale tryller Hans Petter «HP» Gundersen (49) ut bergensk popbalsam i et nesten industrielt tempo.

 • Les anmeldelsen av «Gin & Phonic»

  BERGEN (Dagbladet): Tweeterfriendly Musics andre album «Gin & Phonic» er årets så langt femte cd-utgivelse som på en eller annen måte er blitt til i HP Gundersens egen lille studiohule Gjøa. De kritikerroste debutalbumene til Nathalie Nordnes, Sergeant Petter og Real Ones er spilt inn her. Andreskiva til Stockhaus. Og altså litt småpynting på «Gin & Phonic».

  - Dette er en personlig rekord for meg. Jeg har aldri klart å gi ut to plater med samme band før, sier HP Gundersen.

  Musikkhavna


  Når HP Gundersen inviterer Dagbladet inn, er det så man må spørre seg om dette virkelig er det Gjøa studio hvor de elegante, cocktailinnbydende loungestemningene på Nathalie Nordnes' «Hush Hush» ble skapt.

  Rader med årgangsorgler, overfylte askebegre, tomme ølbokser, kaffekopper og noen barneleker. Og et spellemannprisdiplom på veggen. I dette gamle havnekontoret på Møhlenpris blir altså noe av landets aller beste musikk laget. Noen koffeinpåvirkede steinkast unna ligger Bergens musikkhovedkvarter Industrihuset. Dit, til Duper studio, går HP på jobben når den nye Sondre Lerche-plata står på agendaen.

  Gråte på jobben


  - Før var det slik at bergensmusikk måtte gjennom Oslo-filteret hos de store selskapene. Nå er det lett og billig å få ut musikken på egen hånd, mener HP, som sammen med Kato Ådland har startet New Records, basert nettopp i Gjøa studio.

  Til høsten kommer debutplata til Julian Berntzen og et annet prosjekt HP har gående, House of Hiss, ut på New Records.

  - Julian får meg til å gråte på jobben, så fint er det, sier HP, som fyller 50 på 17. mai.

  Hans Petter Gundersens musikalske karriere begynte da han flyttet til Tromsø tidlig på 70-tallet. Med et knallrødt politisk engasjement i bånn startet han ML-rockbandet Småfolk. Tilbake i Bergen var Gundersen med på å starte «reggae på nordnorsk»-bandet Nøkken i 1979, parallelt med at han spilte sammen med den snart albumaktuelle «Dylan fra Bergen»-artisten Dannik Persen i Dharma Bums. I 1983 samarbeidet han med Lynni Treekrem om Hot Project, to år etter var det countrybandet Hole In The Wall som var prioriteten. Etter en pause var han tilbake i 1991 med Stained Monsters, fulgt av Animal Farm og siden Little Sister.

  HPs bemerkelsesverdige raptus som produsent, inspirator og talentutvikler i Bergen de siste åra henger delvis sammen med at han fikk sitt eget studio å leke i.

  Leter ikke


  - Jeg trenger ikke aksept fra Oslo for å sette i gang noe. Det er jeg som sier go , og jeg kan følge mitt eget hjerte helt til døra.

  Sondre Lerche og Nathalie Nordnes er to av HPs oppdagelser, men han nekter for at han har et spesielt godt øre for talenter.

  - Jeg har aldri, aldri lett etter talenter. Talentjakt er det siste jeg kunne tenke meg å holde på med. Artistene pleier å oppsøke meg.

  - Både Lerche og Nordnes er unge folk som karakteriseres som bråmodne artister. Er det du som driver og ftrer dem med plater, eller?

  - Nei. Man skulle kanskje tro det, men slik er det ikke. Du må huske at musikk er vanvittig tilgjengelig nå. Unge folk forholder seg til musikk slik man gjorde med litteratur. Klassikerne ligger og venter på de som vil lete, mener HP.

  - Jeg merker at mange voksne undervurderer unge folk ekstremt mye. Jeg har ikke et snev av nedlatenhet, jeg tar en 14-åring på ramme alvor. Jeg kan ikke jobbe med folk jeg ikke respekterer.

PRODUKTIV POPFABRIKK: Her inne i Gjøa Studio på Møhlenpris i Bergen holder Hans Petter «HP» Gundersen hus. Så langt i år har fem plateutgivelser kommet ut av Gjøa. Til høsten kommer enda flere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media