Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hr. Coetzee, har du kanskje litt tid nå?- Nei. Jeg vil ikke gjøre noen intervjuer

Kan en nobelprisvinner ha en grunn til å holde munn?

PRESSESKY: J.M. Coetzee gjester Norsk litteraturfestival. De eneste spørsmålene han har svart på fra pressen, handlet om dyrevelferd. - Det handler om hans kunstneriske integritet, sier litteraturprofessoren David Attwell. Foto: Anita Arntzen
PRESSESKY: J.M. Coetzee gjester Norsk litteraturfestival. De eneste spørsmålene han har svart på fra pressen, handlet om dyrevelferd. - Det handler om hans kunstneriske integritet, sier litteraturprofessoren David Attwell. Foto: Anita Arntzen Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Da årets hovedgjest på Norsk litteraturfestival, J.M. Coetzee, vant Nobelprisen i 2003, var begrunnelsen at han «i tallrike forkledninger framstiller utenforskapets overrumplende delaktighet». Forkledning og utenforskap.

Et mislykket møte Coetzee er en notorisk sky offentlig figur. Men på Lillehammer er forholdene så små at selv litterære superkjendiser har vanskelig for å gjemme seg bort.

- Hr. Coetzee, har du kanskje litt tid nå?

Det er andre gangen Dagbladet prøver seg.

- Nei. Jeg vil ikke gjøre noen intervjuer.

- Jeg er bare nysgjerrig på hvorfor du ikke vil prate med pressen? It's quite uncommon for a writer of your stature not to talk to anyone ...

-
La oss bare la det ligge, ok?

- Men hvorfor? Jeg mener ikke å være pågående, jeg vil bare-

Coetzees lepper er forseglet. Han går, blikket rett framover. Senere passerer han Dagbladets utsendte, mumler noe til vennen sin, «... ´it's quite uncommon´ ...», en oppgitt latter.

- Forventer autoritet - Hva ønsker han å oppnå?
- Journalister vil ha sannheten rett fra kilden gjennom et kjapt intervju. Det går på kollisjonskurs med Coetzees kunstnerskap, som handler om overveielse, og om kunstnerisk og intellektuell integritet. Han forventer den samme autoriteten i offentligheten som han har i fiksjonen, sier David Attwell, litteraturprofessor og forfatter av en samtalebok med den pressesky forfatteren.

- Coetzee ser på møtet med pressen som en evig krig for langsvaret, en krig han ikke kan vinne, mot dødlinjekjøret og sannheter i stikkordsform, sier Attwell.

Tiltalende maske - Du har også sagt at hans sosiale usikkerhet kan ha bidratt til å gjøre ideen om å ta på seg en maske mer tiltalende?

- Ja, men merk at jeg sa det som en del av et komplekst argument. Ideen om det upersonlige tiltaler ham. I forskningen min har jeg vist hvordan han skriver begynner han ofte med noe personlig, før han går over det mange ganger og legger til de mange lagene av fiksjon og metafiksjon han er kjent for. Sånn kommer han til noe universelt, sier Attwell.

Attwell har gjort banebrytende forskning på skriveprosessen til Coetzee, hvor han viser at han tar utgangspunkt i noe langt mer personlig, nært, og til tider uttalt politisk, enn tidligere antatt. Før han legger på lag på lag med fiksjon, selvrefleksjon, og gjør disse historiene til noe universelt.

- Henger skrivestilen - den gradvise fiksjonaliseringen av nære erfaringer - sammen med hans offentlige persona?

- Ja. Han gjør et forbløffende nøyaktig å utmattende for å få disse historiene til å vokse. Hvordan kan du forklare det på fem minutter?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling