LEDER

Huawei blir stille sendt ut

Når de sikkerhetspolitiske argumentene er reelle, kunne regjeringen gjerne vært åpne om det.

EXIT HUAWEI: Huawei kan være på vei ut av det norske mobilnettverket. Foto: NTB Scanpix
EXIT HUAWEI: Huawei kan være på vei ut av det norske mobilnettverket. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Utbygging av det som skal bli et superraskt mobilnettverk til stor glede for deg og meg, har utviklet seg til en hodepine for våre politiske myndigheter. Den kan nå se ut til å ha gått over. Denne uka fortalte Telia (tidligere NetCom) at de vraker kinesiske Huawei som leverandør når de skal bygge ut sitt 5G-nettverk fra april neste år. Ifølge Dagens Næringsliv skal selskapet også skrote alle basestasjoner med Huawei-utstyr i forbindelse med en totaloverhaling av de eksisterende nettene. Fra før har Telenor valgt andre selskaper enn Huawei når de har utviklet sine nye testsentre for 5G-nettverk.

Dermed er Huawei på vei ut av framtidsplanene til norske mobilnettverk, og det skal vi sannynligvis være glade for. I dag har selskapet en sentral plass i store deler av 4G-nettverket.

Dilemmaet rundt valget av Huawei følger to spor: et sikkerhetspolitisk og et handelspolitisk. De to kan være vanskelige å skille. USA har anklaget Huawei for å være en forlenget arm av kinesiske overvåkningsmyndigheter, og innført tiltak for å hindre samarbeid med amerikanske selskaper. Landet har oppfordret andre til å følge deres eksempel. Samtidig har president Trump kastet landet ut i en handelskrig med Kina. Begrunnelsen for denne konfrontasjonen kan på mange måter forstås, men i likhet med andre internasjonale forhandlinger følger Trump et mønster som det er lite fristende å støtte seg på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer