LEDER

Huawei blir stille sendt ut

Når de sikkerhetspolitiske argumentene er reelle, kunne regjeringen gjerne vært åpne om det.

EXIT HUAWEI: Huawei kan være på vei ut av det norske mobilnettverket. Foto: NTB Scanpix
EXIT HUAWEI: Huawei kan være på vei ut av det norske mobilnettverket. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Utbygging av det som skal bli et superraskt mobilnettverk til stor glede for deg og meg, har utviklet seg til en hodepine for våre politiske myndigheter. Den kan nå se ut til å ha gått over. Denne uka fortalte Telia (tidligere NetCom) at de vraker kinesiske Huawei som leverandør når de skal bygge ut sitt 5G-nettverk fra april neste år. Ifølge Dagens Næringsliv skal selskapet også skrote alle basestasjoner med Huawei-utstyr i forbindelse med en totaloverhaling av de eksisterende nettene. Fra før har Telenor valgt andre selskaper enn Huawei når de har utviklet sine nye testsentre for 5G-nettverk.

Dermed er Huawei på vei ut av framtidsplanene til norske mobilnettverk, og det skal vi sannynligvis være glade for. I dag har selskapet en sentral plass i store deler av 4G-nettverket.

HUAWEI: Fremtiden for Huaweis mobiler er uviss. Søndag kveld ble det kjent at Google hadde fratatt kineserne Android-lisensen etter å ha blitt svartelistet av amerikanske myndigheter. Video/klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Dilemmaet rundt valget av Huawei følger to spor: et sikkerhetspolitisk og et handelspolitisk. De to kan være vanskelige å skille. USA har anklaget Huawei for å være en forlenget arm av kinesiske overvåkningsmyndigheter, og innført tiltak for å hindre samarbeid med amerikanske selskaper. Landet har oppfordret andre til å følge deres eksempel. Samtidig har president Trump kastet landet ut i en handelskrig med Kina. Begrunnelsen for denne konfrontasjonen kan på mange måter forstås, men i likhet med andre internasjonale forhandlinger følger Trump et mønster som det er lite fristende å støtte seg på.

Faren for spionasje eller tapping av data er likevel reell, og et stadig mer autoritært Kina gir generell grunn til bekymring. Landets innkjerping av etterretningsloven i 2017 gir dessuten en helt spesifikk grunn til å være vaktsom. Loven sier at alle innbyggere og selskaper plikter å samarbeide med nasjonale etterretningsmyndigheter, og holde tett om det overfor andre. Mot dette bakteppet blir forsikringer fra Huawei om sikkerhet rundt deres systemer, mangelfull. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har også vært ute og advart mot at Huawei blir valgt som leverandør til 5G-nettet. Nettverket regnes som grunnleggende infrastruktur, og da er det problematisk at Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med Kina.

En av Norges fremste autoriteter på området, professor Olav Lysne, påpeker imidlertid at det i hovedsak er USA som er tatt for å tukle med selskapers utstyr for å få tilgang på data. I Snowden-avsløringen kom det fram at USA brukte teknologien til amerikanske Cisco for spionasje. Da er det interessant å legge merke til at de viktigste leverandørene som Telenor og Telia nå velger for 5G-nettene sine, er europeiske.

Den norske regjeringen har forsøkt å holde en lav profil. Seinest denne uka avviste digitaliseringsminister Nikolai Astrup at regjeringen har advart mot Huawei. Det er likevel kjent at PST har vært en viktig rådgivende part i samtalene mellom regjeringen og norske teleoperatører i denne saken. At beslutningen om å holde Huawei utenfor framstår som en kommersiell avgjørelse, passer myndighetene bra. Når de sikkerhetspolitiske argumentene likevel er reelle, kunne også regjeringen med fordel ha vært åpen om det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer