Huberts ekstreme ferietur

BOK: Arne Svingen har aldri lagt skjul på sin beundring for Roald Dahl. I den sjuende boka om Hubert er det lett å spore inspirasjon fra «Heksene». Forskjellen er at mens hovedpersonen i «Heksene» havner på hotell under heksenes kongress, havner Hubert i Syden på konferanse for verdens strengeste lærere. Hans egen lærer Nilsen er en av de førende i kampen om tittelen Årets lærer. For Hubert blir dette skikkelig trøblete, for Nilsen har gitt ham straffelekse i sommerferien, og bøkene er blitt igjen hjemme.

Rammen om denne foreløpig siste Hubert-boka er mer fantasifull og sprelsk enn mange av de andre. Det går også en mer humoristisk undertone gjennom boka, som munner ut i den reineste harmoni. En mindre hverdagslig setting har gjort Hubert-forfatteren mer leken. Samtidig er det merkbart at Arne Svingen har mye å gå på når det gjelder å få mest mulig gøy ut av en slik historie. Han sliter med å plassere enkeltbitene i fortellingen i forhold til hverandre for å bygge opp spenning og moro maksimalt.

Svingen er lite flink til å ta skikkelig vare på vendepunktene i situasjonen, tingene kommer ramlende litt tett og tilfeldig som i en regisvak amatørforestilling. Språklig velger han helst enkleste vei i uttrykket. Det er en ærlig sak å styre unna en elegant stil og heller skrive mest mulig direkte. Men i humorsjangeren er det ofte den lille pausen, lufta i fortellingen, den overraskende innfallsvinkelen til situasjonen eller rare vrien på replikkene som bidrar til å forløse den store latteren. Det gjelder også i lettlestbøker for dem som nettopp har lært lesekunsten.