DEBATT

Debatt: Brochmann II-utvalget

Hudfarge er ikke poenget

Vi bør vite mer om hvordan innvandringsgrupper blir integrert i det norske samfunn.

«TOJE-UTVALG»: Lars Akerhaug foreslo å nedsette et utvalg under ledelse av Asle Toje (bildet), forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet, for å vurdere raske befolkningsendringer og politiske konsekvenser. Debatten som har fulgt viser at dette er et følsomt tema, skriver han. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
«TOJE-UTVALG»: Lars Akerhaug foreslo å nedsette et utvalg under ledelse av Asle Toje (bildet), forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet, for å vurdere raske befolkningsendringer og politiske konsekvenser. Debatten som har fulgt viser at dette er et følsomt tema, skriver han. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi trenger mer kunnskap om Norges befolkningsutvikling for å få en mer edruelig og faktadreven debatt, ikke for å sortere etter hudfarge.

Etter at forskningsdirektør Asle Tojes kritiske merknader i Brochmann II – utvalgets rapport ble kjent, foreslo jeg å nedsette et Toje – utvalg for å vurdere raske befolkningsendringer og politiske konsekvenser. Debatten som har fulgt viser at dette er et følsomt tema.

Til en viss grad er dette også forståelig, det er klart det oppleves som ubehagelig hvis man oppfatter å bli omtalt som et «problem» eller om ens nasjonalitet og lojalitet til landet man er født og oppvokst i blir satt spørsmålstegn ved.

Dessverre har en rekke norske kommentatorer bidratt til å spre alternative fakta om hva jeg, Asle Toje og andre som ønsker en mer faktadreven innvandringsdebatt står for. Da er det ikke så rart noen velger å ta det personlig. For dessverre minner reaksjonene i stor grad om debatten om innvandrerregnskap fra da professor Grete Brochmann leverte sin første rapport i 2011.

Rapporten var knusende for innvandringsoptimistene, men ført i et nøytralt og lite verdiladet språk. Rasismeanklagene kom likevel raskt. «Jeg vil gjøre alt jeg kan for å motvirke at Norge blir en rasistisk pøl», sa daværende Dagblad–kommentator Marte Michelet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer