Hudfletter sjokkdokumentar

- Jeg medvirker mot min vilje, sier danske Anja Olsen. Også en av fotografene har gått hardt ut mot produksjonen.

RETTSSAK: Peter Madsen ble dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer
Publisert

Allerede før dokumentaren om drapsdømte Peter Madsen (47) har blitt vist for offentligheten, har reaksjonene strømmet på.

Etter visningen på Sundance-festivalen i januar var anmeldere og publikum i sjokk over hvor tett man kommer på den eksentriske oppfinneren, som for to år siden ble dømt til livstid i fengsel for å ha mishandlet og drept den svenske journalisten Kim Wall (30).

Nå skaper filmen furore i Danmark, skriver det danske filmmagasinet Ekko.

- Vil sette helsen min i fare

- Jeg medvirker mot min vilje i dokumentaren «Into the Deep». Jeg fortalte regissøren gjentatte ganger at jeg ikke ville medvirke, at det ville sette helsen min i fare på grunn av traumer jeg lider av etter å ha fulgt drapssaken, skriver Anja Olsen, som var eneste kvinne på Raketmadsens Rumlaboratorium, på Twitter.

Olsen skriver videre at hun ikke ante at hun medvirket i dokumentaren før etter at den ble nominert til Sundance og solgt til Netflix, og at hun har nektet å skrive under på en utgivelseskontrakt.

Også en av fotografene som har filmet dokumentaren, Cam Matheson, har tatt kraftig avstand fra det endelige resultatet.

Han sier til magasinet at han kjenner til minst to som fikk innvilget ønske om å ikke medvirke, og at han er «forferdet over produksjonens håndtering av medvirkende».

Brukt som bevis i retten

Den australske dokumentarfilmskaperen Emma Sullivan begynte på dokumentaren allerede ett år før det bestialske drapet på Kim Wall.

Den skulle opprinnelig handle om en fascinerende oppfinner, men endte som noe ganske annet. Filmingen pågikk også etter at Kim Wall ble meldt savnet, og under rettssaken, der Madsen gjentatte ganger endret sin forklaring.

En av de siste scenene er et intervju med Peter Madsen, som ifølge danske BT ble gjennomført bare timer før han dro ut på havet med Kim Wall. Tilsynelatende helt ut av det blå begynner han å snakke om muligheten for at han selv er en seriemorder.

- Det er en mulighet for at du egentlig har kommet borti et menneskelig rovdyr, sier han.

Ifølge BT ble opptaket brukt som bevismateriale i rettssaken mot Madsen, og Emma Sullivan vitnet om intervjuet.

Mener alle har medvirket frivillig

Dagbladet har ikke lyktes å få kommentarer til kritikken fra produksjonsselskapet torsdag ettermiddag. Overfor Ekko sier produsent Mette Heide at klippen er satt, og at de ikke kommer til å endre noe.

- Anja Olsen har, akkurat som alle andre, stilt opp frivillig til intervjuer og til å bli filmet. Hun medvirker derfor i filmen, der hun framstår som en sympatisk person, som bidrar med en viktig del av historien, sier Heide.

Heide opplyser at Olsen ble informert om intensjonen med dokumentaren, og at den kom til å bli vist på Netflix i oktober 2018. Noen måneder seinere skal hun ha gjort sitt siste intervju, som er med i den endelige versjonen. Heide skal selv ha forsøkt å nå Olsen siden desember for å vise henne dokumentaren, men skal ikke ha lykkes med dette.

Regissør Emma Sullivan legger til at samtlige medvirkende skal ha samtykket til intervjuene over en periode på flere år, og at hun har brukt deres tilbakemeldinger til å forme historien.

- Jeg forstår at noen av dem føler seg veldig sårbare i dag, og jeg er lei for at de har det sånn, sier hun, og legger til at de fleste medvirkende er fornøyde med måten de har fått fortelle om deres historier.

En premieredato er foreløpig ikke satt for når dokumentaren vil bli tilgjengelig på Netflix. Strømmegiganten har ikke ønsket å kommentere kritikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer