<strong>PINLIG:</strong> Lindells første bok på Stordalens forlag er hennes desidert svakeste. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PINLIG: Lindells første bok på Stordalens forlag er hennes desidert svakeste. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Huff, for et rot!

Ubegripelig at en så proff forfatter som Unni Lindell har skrevet en så rotete og klisjefylt krim.

Publisert

I januar meldte Unni Lindell at hun forlater sitt gamle forlag Aschehoug til fordel for Petter Stordalens Capitana. Dette i likhet med andre storselgere som Jørn Lier Horst og Tom Egeland. Spesielt førstnevnte er i ferd med å kuppe krimmarkedet helt med sine middelmådige kriminalromaner.

For det er ikke tvil om at Petter Stordalen og co. er drevne, for ikke å si hensynsløse, selgere. Gode redaktører synes derimot å være en mangel på forlaget. «Nabovarsel» må være den svakeste boka Lindell har utgitt. Den er så rotete og kaotisk at den formelig skriker etter profesjonell redaksjonell motstand.

Åpningen i seg selv er pirrende nok. Gamle Esme Madsen, uformelig, mentalt ustabil og skrekkinngytende, står i kjøkkenvinduet i et sommertomt hus, der hun tidligere har vært hushjelp. Hun har på seg plasthansker og en grønn plasthette. Nedi i kjelleren ligger en mann, badet i sitt eget blod. Esme venter på at hennes yngre slektning Hansi skal komme og partere mannen, slik at de blir kvitt ham og hun kan gjøre kjelleren ren.

Fatalt nok får unge Sonja i nabohuset se et glimt av skumle Esme i huset som skal være tomt. Sonja ringer politiet, og den 23 år gamle politikonstabelen Lydia Winther, med kallenavnet Snø, rykker ut med sin gretne kollega og overordnede. De gjør ingen funn og overlater en engstelig Sonja til seg selv. Snø har likevel en uggen følelse av at noe ikke stemmer. Da hun drar opp neste gang er Sonja forsvunnet.

Seriemordere

Spennende nok altså, og forsåvidt etter Unni Lindells oppskrift. En psykologisk thriller der vi følger en – eller i dette tilfelle flere - psykopatiske seriemordere, parallelt med at vi følger politiets etterforskning.

Her står seriemorder-klisjeene i kø. Det blir funnet ei kvinnehånd på en søppelfylling. Hånda, viser det seg, tilhører en kvinne med tilknytning til oljebransjen. Unge Lydia finner flere spor og flere savnede som også jobber i oljen, og plottet skal etterhvert dreie seg om miljøkriminalitet og en kynisk oljebransje. For i Stavanger sitter nok en creepy type. Han heter Teddy og er en av Stavangers olje-rikinger.

I likhet med Hansi og forsåvidt også andre skikkelser som dukker opp, er Teddy en vaskeekte psykopat. Etterhvert blir det så mange av dem at jeg går i surr.

Urealistisk

Unni Lindell skriver etter stafettpinneprinsippet. I blinkskuddet «Jeg vet hvor du bor» (2016) ble vi kjent med Lindells nye krimheltinne Marian Dahle, der gamle Cato Isaksen fikk en perifer rolle. Nå lar Lindell unge Snø overta stafettpinnen, med Dahle i bakgrunnen som dyktig og utradisjonell sjef. Men Lindell smører altfor tjukt på. Marian Dahle var etterhvert nevrotisk inntil det usannsynlige, og heller ikke Snø er i vater.

Seks år tidligere døde broren hennes Lars i en mystisk drukningsulykke i Thailand. Nå får hun digitale meldinger fra sin avdøde bror. Disse inneholder kryptiske hint om en dramatisk hendelse i barndommen som Snø har fortrengt. Utover i boka blir dette en mer og mer dominerende del av plottet – men ganske på siden og helt urealistisk.

Lindell har med andre ord ikke spart på ingrediensene i denne boka, som etterhvert tar helt av både i form og innhold. Ved siden av den gale Esme og den enda galere Hansi, anorektiske Sonja, nevrotiske Snø og psykopatiske Teddy, følger vi etterhvert også andre ofre. Den ene med en mer dramatisk forhistorie enn den andre.

Plottet i seg selv er syltynt og urealístisk – og skuffende forutsigbart. Det er nesten ubegripelig at en så proff og god forfatter som Lindell, som kan skrive slående gode krimromaner, har klart å lage en så rotete og klisjefylt fortelling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer