Hugo på hugget

En godbit med humor og spenning og litt til de voksne.

BOK: Bjørn Arild Erslands Hugo er i ferd med å vokse seg til en særpreget og morsom figur i det norske barneboklandskapet. «Hugo gjør hærverk» er bok nr. 2 om den litt enkle karen med den litt mer avanserte kona i bakgrunnen, litt sånn som i Erlend Loes bøker om Kurt. Jobben til Hugo er å klippe plenen ved slottet. Han er typen som kongen kan prate lett med, som det går an å puste ved siden av. Men tror du ikke han en dag tråkker i en hundebæsj, og ikke merker det før han sitter med kongen og spiser lunsj? Dette hærverket mot det kongelige gulv må Hugo gjøre godt igjen. Det gjør han også til gagns i form av en straffeaksjon mot den prominente person som overraskende nok har luftet bikkja uten hundepose.

Ersland har tatt godt vare på sin fiffige, lille historie. Den leveres veldisponert og med et intelligent grep om spenningsnivået. Ønsket om å gi noe også til voksne lesere kan være et slitsomt sidemotiv i barnebøker, men Ersland leverer godt og underholdende.

Annlaug Auestads bilder er en viktig del av totalinntrykket. Her er mye lekker fargebruk i lyseblått og grønntoner. Stiliseringen gir en fabulerende og litt drømmende dimensjon til teksten, slik at den i og for seg realistiske historien også får et preg av eventyr. De langtrukne ansiktene med markante neser og store øyne gir boka - og Hugo - et kunstnerisk særpreg som sitter.