Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Huitfeldt åpner for at løssalgsavisene statsstøttes

- Et langt skritt i riktig retning.

ÅPNER:  Kulturminister Anniken Huitfeldt åpner for at også løssalgsaviser skal få produksjonsstøtte. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅPNER: Kulturminister Anniken Huitfeldt åpner for at også løssalgsaviser skal få produksjonsstøtte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I sin tale under Mediebedriftenes landsforenings årskonferanse i dag, sa kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) at det skal utredes om også løssalgsaviser skal få statsstøtte.

- Departementet skal utrede om løssalgsaviser skal få produksjonstilskudd. Det vil føre til økte kostnader. Dette kommer eventuelt altså i kombinasjon med et tilskuddstak, sier Huitfeldt.

Taket kommer fordi en øvre tilskuddsgrense må vurderes, og eventuelt innom ESA, EFTAs overvåkningsorgang. Det for å motvirke at aviser med store opplag tar for høye andeler av produksjonstilskuddet.

Myndighetene opprettet pressestøtten i 1969, og den gis til «aviser i en svak posisjon på annonsemarkedet, og lokalaviser med lavt opplag», ifølge mediebedriftenes nettside. I dag mottar ikke riksaviser som Dagbladet og VG pressestøtte.

- Odel Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen, er godt fornøyd med kulturministerens forslag. Han mener innlemmelse vil oppheve det kunstige skillet mellom abonnements- og løssalgsaviser.

- Det kulturministeren har gjort i dag er et langt skritt i riktig retning for å modernisere pressestøtten. Til nå har ordningen virket konserverende, og ser man den over tid, kan det se ut som at enkelte aviser har hatt odel på ordningen. Plattformen må være nøytral, journalistikk er journalistikk, sier Markussen.

Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, mener også dette er en riktig avgjørelse.

- Jeg har svært vanskelig for å finne et prinsipielt grunnlag for at løssalgsavisene ikke skal bli innlemmet i ordningen, sier Pedersen og fortsetter:

- RIKTIG RETNING:  Ansvarlig redaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, mener Huitfeldts forslag er et skritt i riktig retning for å modernisere pressestøtten.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- RIKTIG RETNING: Ansvarlig redaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, mener Huitfeldts forslag er et skritt i riktig retning for å modernisere pressestøtten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er bare to løssalgsaviser i Norge, VG og Dagbladet, og man må derfor være nøye med hvordan støtten implementeres, slik at den ikke fører til en urimelig konkurransevridning.

- Elektroniske medier Da kulturministeren omtalte produksjonstilskuddet i dag, åpnet hun også for å innlemme elektroniske medier i ordningen.

- Vi vil inkludere elektroniske medier i ordningen - digitale utgaver og digitalt opplag skal telle i tilskuddsberegningen. Det vil med andre ord ikke lenger være et vilkår at journalistikken trykkes på papir, sier Huitfeldt.

Kulturministeren fortalte også at et tilskuddstak har vært et innspill fra store deler av pressen, og at forslaget har gått på et fast kronebeløp.

Opp med 20 mill. - Vi ser på ulike alternativer i samarbeid med ESA. Vi ser også på muligheter for avkorting for aviser som går veldig godt, sier Huitfeldt og fortsetter:
 
- Dette får vi ikke vedtatt over natta. Det må notifiseres og godkjennes i ESA først. Men jeg lover dere å gjennomføre endringene så fort vi kan etter dét.
 
Produksjonstilskuddet vil øke med 20 millioner kroner fra neste år, opplyser kulturministeren.

ENIG: Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, kan ikke se noe argument for at løssalgsavisene ikke skal innlemmes i støtteordningen. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
ENIG: Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, kan ikke se noe argument for at løssalgsavisene ikke skal innlemmes i støtteordningen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media