Huitfeldt-kritiker uønsket til toppjobb

Professor Kjell Lars Berge har kommet med kraftig kritikk av kulturminister Anniken Huitfeldt. Nå vil ikke Huitfeldt ha ham som ny direktør i Norsk språkråd.

BESTEMMER: Ansettelsen av ny direktør i Norsk språkråd trekker ut i tid. Kulturminister Anniken Huitfeldt har siste ord. Foto: Lars Eivind Bones
BESTEMMER: Ansettelsen av ny direktør i Norsk språkråd trekker ut i tid. Kulturminister Anniken Huitfeldt har siste ord. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

||| Retorikkprofessor Kjell Lars Berge er Norsk språkråds egen favoritt til å overta som direktør.

Han er en av fem søkere til stillingen, og styret i Språkrådet har anbefalt ham overfor departementet.

Kjell Lars Berge kom i mars i år med knallhard kritikk av kulturminister Anniken Huitfeldt. Flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med tror kritikken har gjort Berge umulig for Huitfeldt.

- New age-aktig
Berge gikk til angrep på kulturministeren fordi hun ikke ville redde den nettbaserte utgaven av Store Norske Leksikon. Til Klassekampen uttalte han:

«Huitfeldt slo fast at ingen har monopol på sannheten og at det derfor finnes problematiske sider ved at staten går inn og støtter et leksikonprosjekt. Et slikt kunnskapssyn er ikke bare kvasipragmatisk, det er new age-aktig og fullstendig skandaløst».

På det tidspunktet var ikke Berge søker til direktørstillingen i Norsk Språkråd. Stillingen ble utlyst i februar, men etter at bare tre søkere hadde meldt seg i mars ble rekrutteringsfirmaet Hodejegerne engasjert av departementet.

En av kandidatene Hodejegerne foreslo, var Kjell Lars Berge — som nå har stått som offisiell søker siden juni.
Nåværende direktør Sylfest Lomheim gikk av denne uka, og etter at styret kom med sin anbefaling er det bare Huitfeldt beslutning som mangler.

- Trekker ut i tid
Kulturministeren har nå i stedet signalisert av hun har to kvinnelige kandidater som departementet skal sjekke ut.

Fungerende styreleder i Norsk språkråd, Magni Øvrebotten, kjenner ikke til at Huitfeldt ikke ønsker Kjell Lars Berge.

- I møte med meg har hun sagt at han er en av kandidatene på lista, sier Øvrebotten — som likevel er tydelig på at ansettelsesprosessen nå begynner å trekke veldig ut i tid.

OMSTRIDT FAVORITT: Kjell Lars Berge. Foto: Rune Myhre
OMSTRIDT FAVORITT: Kjell Lars Berge. Foto: Rune Myhre Vis mer

- Dette er en prosess som ikke er til fordel for noen, sier Øvrebotten.

- Presiser stillingsutlysningen
Kjell Lars Berge sier til Dagbladet at han gjerne skulle hatt en avklaring på jobbsøknaden.

- Jeg lurer på hva som er Huitfeldts personlige begrunnelse for at dette tar så lang tid. Hvis det er et problem at jeg har kritisert statsråden, burde det kanskje ha vært presisert i stillingsutlysningen at søkerne aldri før må ha kritisert en statsråd, sier Berge.

Kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, Hanne Gjørtz, har følgende kommentar:

- Vi er midt i en prosess for å ansette direktør i Språkrådet, og statsråden har ikke noen kommentar til dette nå. Vi skal ansette den beste kandidaten til denne viktige stillingen, og bruker den tiden det tar å finne vedkommende.

- Kriteriene vi legger vekt på er språkkunnskap, forvaltningskompetanse, lederegenskaper og formidlingsevne og —lyst.