- Huitfeldt reagerer med hevn

Anniken Huitfeldt tåler ikke kritikk, og har hevnet seg mot annerledes tenkende, mener favoritten til å bli ny språkdirektør.

FÅR PEPPER: - Statsråd Anniken Huitfeldt gjør som hun vil. Men det er ganske respektøst å be oss om å sitte et år på overtid for å få inn en ny direktør, sier Magni Øvrebotten - som inntil torsdag var fungerende styreleder i Språkrådet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR PEPPER: - Statsråd Anniken Huitfeldt gjør som hun vil. Men det er ganske respektøst å be oss om å sitte et år på overtid for å få inn en ny direktør, sier Magni Øvrebotten - som inntil torsdag var fungerende styreleder i Språkrådet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

|||Torsdag kalte kulturminister Anniken Huitfeldt inn styret i Språkrådet til møte. Der ga hun beskjed om at stillingen som ny direktør for Språkrådet blir lyst ut på nytt i januar, når et nytt styre er på plass.

Fire av sju styremedlemmer reagerte med å trekke seg med umiddelbar virkning.

- Statsråden gjør som hun vil. Men det er ganske respektøst å be oss om å sitte et år på overtid for å få inn en ny direktør, utlyse en stilling og involvere masse andre mennesker - for så å si at det ikke betyr noen ting, sier Magni Øvrebotten - som inntil torsdag var fungerende styreleder i Språkrådet.

Øvrebotten er tydelig på at styret dermed ble umyndiggjort, og sier at hun skammer seg over prosessen.

Politisk maktkamp
Sju måneder etter utlysningen, og halvannen måned etter at Sylfest Lomheim gikk av som direktør for språkrådet, er stillingen på nytt skjøvet ut i det blå. Det skjer etter en beinhard politisk maktkamp - som nå etterlater et utradert styre.

Styret sto nemlig hardt på at de ønsket retorikkprofessor Kjell Lars Berge som ny direktør for Språkrådet. Dagbladet har tidligere skrevet at han trolig var uspiselig for Huitfeldt fordi han har markert seg som en kritiker av hennes språkpolitikk. Han har blant annet uttalt at kulturministeren hadde et for slapt og utydelig kunnskapsbegrep i diskusjonen om den nettbaserte versjonen av Store norske leksikon.

Kjell Lars Berge mener situasjonen er svært alvorlig.

- Jeg ser en skummel tendens - at politikere ikke tåler kritikk. Dette er en fiendtlig politisk handling fra Huitfeldt mot folk som representerer en annen, og rikere, språkpolitisk agenda enn det hun selv gjør, sier Berge og legger til:

- Hun reagerer med hevn, signaliserer tydelig at hun ikke vil ha kritiske stemmer. Det er en knebling av ytringsfriheten.

- Sviktet språkpolitikken
Kulturministeren har også sviktet språkpolitikken, mener Berge - og viser til at Trond Giske mente stortingsmeldingen om språkpolitikk var hans aller viktigste.

- I den grad hun skjønner hva språkpolitikk er, har hun nedprioritert den , sier Berge og viser til at det innføres moms på ebøker, forslag om fripris på fagbøker - i tillegg til leksikonstriden, sier Berge og fortsetter:

- Noen oppfatter Språkrådet som et supperåd - det kan jeg godt forstå når de hører politikere som sier en ting, og gjør noe helt annet.

Kulturminister Anniken Huitfeldt understreker at styret ikke bestemmer hvem som skal bli ny direktør i Språkrådet.

- Styret involveres i ansettelsesprosessen, men det er ikke de som ansetter, sier Huitfeldt.