Huitfeldts e-bokrevolusjon

Kulturministeren vil få bokbransjen inn i framtida ved å stikke der det smerter mest.

SVINGER PISKEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt har tatt fast grep i litteraturpolitikken. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SVINGER PISKEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt har tatt fast grep i litteraturpolitikken. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det begynte så bra. 2011 så ut til å bli et godt år for bokbransjen da Gunn Karin Gjul (Ap), leder i kulturkomiteen på Stortinget, gikk ut med sitt forslag om en ny boklov. Den skulle erstatte bokavtalen, som må reforhandles hvert fjerde år under skiftende politiske forhold. Forslaget om lovbestemt fastpris på bøker ble møtt med begeistring, og som en slags kompensasjon for å temme forlagene litt - foreslo Gjul at det også burde vurderes å legge inn eierbegrensninger i bransjen - som er dominert av tre store forlag som eier hele verdikjeden: distribusjon, bokhandel og bokklubb. Alle var enige om at det var en god idé - men fra kulturminister Anniken Huitfeldt var det påfallende stille.

Så i april kom Bokskya drivende inn over landet. Den lenge bebudede e-boksatsningen var så mangelfull og oppsiktsvekkende lite brukervennlig at kritikerne knapt kunne tro det. Det framsto som om forlagene ikke ønsket å skape et marked for e-bøker i Norge. Og vips, så hadde de ødelagt mye av tilliten bransjen nyter fra politisk hold. I romjula brøt Huitfeldt tausheten, og sa rett ut i Dagbladet at Bokskya var for dårlig, og at e-bøker må bli billigere. I går kom litteraturutredningen hun hadde bestilt, som utfordrer fastprissystemet - samtidig som ministeren på egen kjøl i Aftenposten lanserte tanker om en eierskapslov som kan tøyle de store forlagene. Dermed er gulroten borte, og bare pisken igjen av Gunn Karin Gjuls forslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer