Det var kanskje like greit å dra på seg et par skistøvler torsdag kveld, når hun visste at hun dagen etter ville få servert en litteraturpolitisk utredning som nærmest satte henne i sjakk matt i spørsmålet om vi skal innføre en boklov i Norge. Det er kanskje i overkant konspiratorisk å hevde at dette var en bevisst strategi, men det er i alle fall ingen tvil om hvilken sak Huitfeldt fikk mest oppmerksomhet for utover fredagen.
(Dette betyr bokloven for deg. Les artikkel)
For de som ikke har fått det med seg: Et team, med professor Tore Slaata i spissen, konkluderte med at en boklov er det klart beste alternativet for norsk litteratur - noe som i praksis vil si en lovfesting av dagens bransjeavtale. Utredningen har sett på bokmarkedet i 15 europeiske land, hvor 9 av dem allerede har en boklov. Deres serie med argumenter for boklov er slående: Gjennomsnittlige bokpriser er ikke høyere i fastprismarkeder enn i friprismarkeder. Fagbokmiljøene er sterkere, og utgivelsene mer mangfoldige, i land med boklov. Boklov hindrer ikke innovasjon, og beskytter nasjonale aktører. Konsentrasjon og integrasjon er like utbredt i friprisland som i fastprisland. Sist, men ikke minst: forfatternes rettigheter er bedre beskyttet i et fastprissystem.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger