KOMMENTARER

Hukommelsestapet

I Kina risikerer tvitrere å bli sensurert hvis de bruker tallene 4 og 6 i kombinasjon akkurat nå. 4/6 1989 var datoen for massakren på Den himmelske freds plass.

LEGENDARISK BILDE:  Studenten med bæreposen foran raden av tanks på vei til Den himmelske freds plass i Beijing i juni 1989. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LEGENDARISK BILDE: Studenten med bæreposen foran raden av tanks på vei til Den himmelske freds plass i Beijing i juni 1989. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

25 år er gått, og Kina er påtvunget et kollektivt hukommelsestap. Det er i og for seg ikke noe nytt. De fleste hendelser som setter de kommunistiske makthaverne i vanry, blir forsøksvis retusjert ut av historien. Offisielt glemt. Det gjelder utrenskningen av tusener av høyreavvikere etter den såkalte «la hundre blomster blomstre»-kampampanjen i 1957. Det gjelder sultkatastrofen under Det store spranget i perioden 1959- 62 der flere titalls millioner døde. Det gjelder Kulturrevolusjonen i 1966- 76. Og det gjelder massakren på Tiananmen-plassen i Beijing da hundrevis av studenter ble meid ned av tanks.

Før årsdagen for massakren inntreffer det hvert år et fast mønster i Kina. Internett blir langsomt og treigt, en rekke søkeord blir blokkert, soldater blir utplassert i gatene og kjente opposisjonelle blir fraktet ut av byene, pålagt husarrest eller satt i varetekt. De repressive tiltakene blir strammere jo nærmere datoen man kommer. På selve dagen pleier Beijing å være som i unntakstilstand.

Jeg var der selv med kolleger på 20-årsdagen i 2009. Hele Tiananmen-plassen var avsperret; uniformerte vakter fra det paramilitære Folkets bevæpna politi stanset folk i undergangene til selve plassen. Som utenlandske journalister ble vi selvsagt nektet adgang, men på spørsmål om en forklaring på forbudet, møtte vi skuldertrekk og henvisning til en lokal politistasjon der sjefen var «ute til lunsj». Men plassen vrimlet av folk, særlig av menn med paraplyer i solskinnet. Da BBCs kameramann forsøkte å filme Tiananmen-plassen fra en sidegate, ble kameralinsa øyeblikkelig sperret av paraplyer. Det var en farse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer