Huldrer og svartedaud

På en selvbygd fjellgard sitter 96 år gamle Eyvind Bolt, et stykke inn på 1400-tallet, og oppsummerer sitt liv. «Et liv i dødens tid», som Willy Ustad har kalt romanen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er en vidtfavnende, merkelig ujevn bok. Noen sekvenser, som skildringen av menneskenes fortvilelse under svartedauden, og den seinere barnedauden, river og sliter i leseren. Andre steder grenser boka til det pinlige, især når Ustad gir seg erotikken i vold.

Kronikøren, Eyvind Bolt, har altså levd gjennom det meste av 1300-tallet, århundret for den store sotten. Han tilhører en av landets mektigste ætter, og er eslet til å bli stormann. Så vil pesten det annerledes. Når den har herjet fra seg, er han alene igjen i slekten, han har mistet lysten på å leve som jordherre, og han har festet seg til kvinnen Kolrun, som reddet livet hans da han ble syk. Nå er det slik med Kolrun, og de andre kvinnene Eyvind Bolt deler leie med, at de er utstyrt med hale.

Høvding

Bolt blir en slags høvding for disse kvinnene og mennene deres, som bare har hale foran, i likhet med andre menn. Han fører dem til en fruktbar dal, der de kan leve sine liv i relativ fred. Selv forlater han dalen når Kolrun dør, og etter å ha brakt en ondsinnet prest av dage i Orkdal, bosetter han seg på fjellgarden. 96 år gammel omgir han seg med fire halebehengte kvinner. Fortellingen veksler mellom et «nå», der Eyvind Bolt og hans fire elskerinner lever i en slags utopisk, nesten hippie-preget harmoni, og stadige tilbakeblikk på det livet han har levd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer