Hultsfredfestivalen går i oppløsning

Sparker samtlige ansatte etter underskudd.

EN INSTITUSJON: Hultsfred har vært en av de viktigste festivalene i Skandinavia. Nå legges den trolig ned. Her et bilde fra Hellacopters' konsert i 2005.  
Foto Mats Andersson / SCANPIX SVERIGE
EN INSTITUSJON: Hultsfred har vært en av de viktigste festivalene i Skandinavia. Nå legges den trolig ned. Her et bilde fra Hellacopters' konsert i 2005. Foto Mats Andersson / SCANPIX SVERIGEVis mer

(Dagbladet.no): Helt siden starten i 1986 har svenske Hultsfredfestivalen bygget seg opp som et av Festival-Skandinavias viktigste merkenavn.

Men det er ikke bare i Norge at festivaler sliter med økonomien, og tre år med underskudd var mer enn svenskene kunne klare.

I formiddag vedtar styret i arrangørselskapet Rockparty at samtlige 20 ansatte får sparken. Festivalen kommer trolig ikke tilbake - i hvert fall ikke i samme form, skriver Aftonbladet.

Satset ekstra
Etter to sammenhengende år med underskudd, valgte Hultsfred i år å satse ekstra - til tross for finanskrise og vanskelig marked.

Bookingbudsjettet ble høyere enn noensinne og det ble lagt til en ekstra dag.

Satsingen viste seg imidlertid å bli en dyr affære. Tapet ble i størrelsesorden sju millioner kroner, ifølge Aftonbladet.

- Vi selger ikke nok billetter. Det skyldes flere ting, blant annet valutaforandinger og færre sponsorer på grunn av finanskrisen, sier styreleder Lennart Beijer til Aftonbladet.

Kan bli stygt
Årets festival hadde blant annet navn som Madness, Kings of Leon, Madcon og The Killers på plakaten.

Hultsfred er første bekreftede offer i en festivalsommer som kan bli stygg i flere land. I Norge har imidlertid festivaler som tidligere har rapportert om underskudd i år fortalt om godt billettsalg og kontroll på utgiftene.

En viss spenning blir det imidlertid knyttet til å få se endelig regnskap for Quart. Her ble det først signalisert et tap på 10-15 millioner kroner, noe festivalsjef Arild Buli måtte gå tilbake på før helgen:

— Vi var litt kjapt ute. Tidligere signaliserte vi et tap på 15 millioner, men etter grundige møter med revisor og regnskapsavdeling, har vi bestemt oss for at vi må kostnadsføre alt i år. Dette betyr at tapet komme til å bli atskillig annerledes enn det vi først trodde. Hvor mye vet vi ikke ennå, sa Buli til NTB.

Quart har imidlertid signalisert at de også vil arrangere festival til neste år.