DEBATT

Human-Etisk Forbund vil ikke oppnå stort ved å gjøre kirka til motpart

Hva mener HEF om kirkebygg?

Den norske kirke har mange nok kirker. Men de ligger ikke nødvendigvis der folk bo, skriver arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter.
Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
Den norske kirke har mange nok kirker. Men de ligger ikke nødvendigvis der folk bo, skriver arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Human-Etisk Forbund (HEF) har lenge kjempet for at det offentlige skal bygge livssynsnøytrale seremonilokaler som et supplement til tilskudd til tros- og livssynssamfunnene med egne gudshus. I innlegget i Dagbladet 9. sep. setter seremonisjef Lene Mürer i HEF kirkebygg og livssynsåpne seremonirom opp mot hverandre.

HEF oppfordrer kommunene til å slutte bygge eller investere i kirker. Kirkens medlemmer må selv sørge for bygging og vedlikehold. Humanetikere og andre som foretrekker de «livssynsnøytrale» seremonilokalene skal imidlertid få nye bygg fra staten. Lene Mürer mener sikkert at livssynsnøytrale seremonirom kan brukes av alle. Det fleste trossamfunn har imidlertid egne tilpassede bygg med sin egen arkitektur og utsmykning.

Å be alle religioner om å samles i et felles bygg er som å be alle kulturarbeidere dele et felles lokale, uten tanke på at teater, bibliotek og galleri har ulike krav til utforming. Forslaget fra HEF kan tyde på liten respekt for betydningen som religiøse bygg har blant de troende. De ønsker ikke «nøytrale» rom, de ønsker bygg som er ladet av tradisjon og annerledeshet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer