Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Humanetisk forfall?

RELIGIONSKRITIKK: Etterkommere av Human-Etisk Forbunds stifter, Kristian Horn benytter årets 50-års jubileum til å angripe forbundet i en rekke medier. At stifterens livsverk er blitt til verdens største, enkeltstående humanistorganisasjon med demokrati, god økonomi, forlag, tidskrift, populære seremonier, ansatte i alle fylker, KRL-seier i FNs menneskerettskommisjon - og nå stående foran et skille mellom stat og kirke, tas ikke nådig opp av disse Horn-etterkommerne.Oppsummeringen er: Sekt, forfall og svik av gamle idealer (Kjell Horns kronikk, Dagbladet 20.4.). Hva har gått galt? Human-Etisk Forbund (HEF) har og vil forhåpentligvis alltid få kritikk for å bedrive for mye og for lite religionskritikk. Vi er både for snille og for slemme med de religiøse. Godt, vi har og skal stå skulder ved skulder med andre livssynsminoriteter når det kristne hegemoniet tramper på oss. Vi bør også fortsette dialogen med religiøse - ikke minst for å bekjempe fundamentalisme. Samtidig skal vi komme med religionskritikk. Vi skal ha respekt for folks rett til å tro, men ikke nødvendigvis respekt for troen. Dette er lærdom og modning forbundet har utviklet ikke minst takket være livssynsmangfoldet Norge er blitt beriket med i de siste tiårene. I dag ser HEF på pluralismen som en verdi og et gode i seg selv. Ja, humanister er en del av dette mangfoldet. Vi blir ikke religiøse av denne innrømmelsen. Vår særegenhet er intakt selv om vi ikke ønsker å belære verken stat eller troende om vår egen fortreffelighet.

FAMILIEKRITIKKEN av HEF er trolig forårsaket av at dialog og respekten for religiøses rett til å tro, forkludrer den gamle drømmen om en framtidig statshumanisme. HEF krever at det offentlige samfunnet skal være sekulært og livssynsnøytralt. HEF har ikke som mål å fortrenge religioner fra samfunnet for øvrig. Den oppgaven ser de religiøse ut til å klare utmerket selv. Noe underlig er det at Kjell Horn nevner KRL-saken som et eksempel på HEFs svik. Nettopp han trådte inn og deltok i godkjenningsarbeidet med KRL-lærebøker etter at HEF trakk seg ut i protest mot den gisselsituasjonen de kom opp i. Horn lot seg bruke av vår motpart og legitimerte dermed KRL-faget som humanetiker i nemda.HEF har hatt tre jubileer på de fem siste årene. Ved disse markeringene er Kristian Horn og andre pionerer blitt minnet fortjenestefullt, vist ære og selvsagt blitt omtalt med pietet. Etter min mening bør Human-Etisk Forbund heretter vende blikket fra den ærefulle Horn-perioden og konsentrere seg om de framtidige utfordringer menneskeheten står over for. De møter vi best uten å være saltstøtter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling