KOMMENTARER

Humanismens sanne ansikt

Hvorfor blir konflikter i akademia så skitne?

KONFLIKTKULTUR: «Du kan ikke diskutere universitetspolitiske spørsmål under evighetens synsvinkel, i motsetning til akademiske problemstillinger", sa avdøde Inge Lønning. Foto: NTB Scanpix
KONFLIKTKULTUR: «Du kan ikke diskutere universitetspolitiske spørsmål under evighetens synsvinkel, i motsetning til akademiske problemstillinger", sa avdøde Inge Lønning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka velger ansatte og studenter hvem som skal bli ny dekan, den øverste lederen, ved humanistisk fakultet på Universitetet i Oslo. Man skulle tro det var en høflig affære.

Men en gammel konflikt er nærmest på mystisk vis dukket opp til overflaten igjen, på en måte som får stemmer ved universitetet til å snakke om skittent spill og trekke paralleller til amerikansk valgkamp.

Jens Braarvig er religionshistorieprofessor og den ene av to kandidater til dekanstillingen. I 2004 havnet han i medienes søkelys etter en NRK Brennpunkt-dokumentar som tok for seg den omstridte Schøyensamlingen, som består av en rekke manuskripter og gjenstander. Det ble påstått at noen av dem var smuglet ut fra Afghanistan og Pakistan på ulovlig vis, og at forskerne som jobbet med dette, blant andre Braarvig, visste om dette uten å melde fra.

Anklagene ble grundig tilbakevist allerede i 2004. Både den forskningsetiske komité og ledelsen ved UiO har «frifunnet» Braarvig og hans kolleger. 10 år er lenge, særlig når saken allerede fra starten var så godt som stein død. Selv ikke vi i pressen slipper unna med å trekke fram så gamle saker, da gjerne forhold som er folk er blitt dømt for i retten, uten å ha en veldig god grunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer