Humanisten Grieg fram i lyset

Det finnes en kompleksitet i Edvard Griegs holdninger som det ikke er grunn til å tone ned i jubileumsåret, skriver Tone N. Slotsvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I HØST VAR JEG med på litt av grunnarbeidet for «Grieg 07»s markering av at det er hundre år siden Edvard Grieg døde. «Humanisten Grieg» skal settes i fokus, som én av tre grunnpilarer for markeringen. Oppgaven min hørtes enkel nok ut. Jeg skulle gå gjennom de utgitte brevene han sendte i løpet av sitt liv, og jakte på sitater der samfunnsengasjementet og menneskesynet hans kommer til syne. Spørsmålet som måtte dukke opp var: Hva slags humanist var Grieg, hvis han i det hele tatt kunne kalles det? «Humanisme» er et begrep som spenner vidt, så svaret på et slikt spørsmål er avhengig av hvordan det defineres. Kanskje kan det i denne sammenhengen være naturlig å knytte definisjonen til ord som «åndsfrihet», «toleranse» og «menneskevennlighet»? Om Grieg var humanist, framstår han ikke som humanismens supermann. Han sloss ikke med livet som innsats for verdiene sine, og flere av hans samtidige hadde et tydeligere samfunnsengasjement enn han. I flere av brevene hans finnes utsagn som kan knyttes til ham som humanistisk ekko av det andre - som Bjørnstjerne Bjørnson - sa og gjorde. Komponistens bidrag kom først og fremst fra skrivebordet, som velformulerte forsvar for fred og rettferdighet. Samtidig får den som leser brevene hans inntrykk av at humanismen lå dypt forankret i grunnverdiene hans. Musikkens betydning i Griegs liv til tross; sagt med hans egne ord er kunstneren «først menneske, dernest kunstner».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer